Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτά είναι τα 21 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Offsite Team
- 10.09.2022

Αυτά είναι τα 21 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μεταξύ άλλων 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιέγραψε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτήν την ώρα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

Τα 21 μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • Τον Δεκέμβριο 2 εκατ. πιο ευάλωτοι συμπολίτες θα ενισχυθούν και πάλι με 250 ευρώ. Και θα αφορά ανασφάλιστους συνταξιούχους άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.
  • Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.
  • Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 300 εκατομμύρια, τα κριτήρια διευρύνονται για να ανακουφιστούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Οσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων εκτός φυσικού αερίου το επίδομα θα διπλασσιάζεται. Θα ανακοινώσουμε παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές.
  • Για αγρότες επιδότηση 60 εκατ. ευρώ άμυνα για το κόστος των λιπασμάτων.
  • Οι δικαιούχοι του Αλλάζω Συσκευή επεκτείνονται κατά 250.000.
  • Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης
  • Αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος Εξοικονομώ κατά 200.000 με χρηματοδότηση από ΠΔΕ
  • Πρόσθετα κίνητρα για επέκταση της τουριστικής περιόδου με επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» με 200.000 επιπλέον δικαιούχους

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές»

«Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής συνέχισε.

Προεκλογικοί οι επόμενοι μήνες

«Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος. Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το είπαμε, το κάναμε» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας»

«Η Πολιτεία αύξησε τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού» ξεκαθάρισε.

Και συνέχισε: Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους.

H ψηφιακή μετάβαση συνδυάζεται με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα. Η χώρα μας απέκτησε εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φίλων, τους ρομά, τους ΑΜΕΑ, τους ΛΟΑΤΚΙ+. Οσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους – Έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας»

«Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Έχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά» συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.

«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Το τρίπτυχο Μητσοτάκη

Αναλυτικά τα νέα μέτρα σε τρεις χρονικούς κύκλους:

Α) Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια

Β) Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.

Γ) Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Τα οικονομικά μέτρα – Ποιοι επωφελούνται

Αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ενισχύοντας το πλέγμα στήριξης της κοινωνίας, αυτά αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων:

– «Μόνιμη» επιδότηση ρεύματος: Βέβαιο θεωρείται ότι το κράτος θα συνεχίσει -έως και το 2023 ακόμα- να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος, απορροφώντας έως και 90% των αυξήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όχι όμως κάθε δαπάνη κατανάλωσης, αλλά θα μπουν νέοι όροι και κανόνες.

– Αυξημένο επίδομα θέρμανσης: Βέβαιος θεωρείται και ο διπλασιασμός του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών, ώστε να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα καύσιμα και τις πηγές θέρμανσης -ιδίως στο φυσικό αέριο όμως.

– Επίδομα φυσικού αερίου: Αναζητείται «έξτρα» κονδύλι από τον προϋπολογισμό, για να καλύψει κατά ένα μέρος -έστω και μικρό- τις εξωφρενικές ανατιμήσεις κατά 1.000% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

– Υγρά καύσιμα: Νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο Fuel pass 3, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει 20% εν σχέσει με τρεις μήνες, αλλά και διότι με το ρεύμα σχεδόν εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα περιθώρια.

– Εκτακτες παροχές στους πιο ευάλωτους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε ψωμί, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης -ενδεχομένως και πολύ πριν τις γιορτές.

newmoney.gr

Home