Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βερολίνο: Με Ερντογάν αλλά… χωρίς Μητσοτάκη η Διάσκεψη για Λιβύη

Offsite Team -
14.01.2020 - 07:41

Βερολίνο: Με Ερντογάν αλλά… χωρίς Μητσοτάκη η Διάσκεψη για Λιβύη

Thumbnail
Με Τουρκία αλλά χωρίς Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει με έμμεσο τρόπο τη συμμετοχή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Πιθανή ημερομηνία η 19η Ιανουαρίου. «Χλωμό» το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πληροφορίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής διάσκεψης για τη Λιβύη στις 19 του μηνός στο Βερολίνο.

Με Τουρκία αλλά χωρίς Ελλάδα

«Τέτοια σχέδια υπάρχουν όντως» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχουν και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα να έχουν συνομιλίες με εταίρους στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διάσκεψη.

Η 19η Ιανουαρίου συμπίπτει και με την ημερομηνία επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, όπως πρώτος ενημέρωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός CNN της Τουρκίας. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη.

Ωστόσο, απαριθμώντας τα κράτη με τα οποία η Γερμανία έχει έρθει σε επαφή για τη διοργάνωση της διάσκεψης ανέφερε και την Τουρκία. Τα άλλα είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι γερμανικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη Λιβύη, «συνεργάζεται με εκείνα τα κράτη που έχουν άμεση επιρροή στην κατάσταση στη Λιβύη».

Σε ό,τι αφορά την επιθυμία που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετέχει και αυτός στη διάσκεψη, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε στη δήλωση ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος εκείνων που θα παραβρεθούν.

«Μόνο η αρχή»

Στόχοι της διάσκεψης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η επίτευξη εκεχειρίας και το εμπάργκο όπλων όσο και η έναρξη διαπραγματεύσεων των αντιμαχόμενων πλευρών στη χώρα.

Θέλοντας να περιορίσει τις προσδοκίες από αυτήν τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η διάσκεψη θα «είναι μόνο η αρχή για μια μεγαλύτερη διαδικασία», η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει.

in.gr

Home