Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της»

Offsite Team -
23.12.2019 - 15:54

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της»

Thumbnail
Ανέλυσε τα συμπεράσματά του από την επίσκεψη στη Λιβύη

Τη θέση ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα επανέλθει στον δρόμο της κοινής λογικής.

 

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι. Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε. Όπως εκτίμησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, «η Τουρκία στο τέλος της ημέρας θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτοαπομονώνεται».

 

Αναφορικά με το χθεσινό του ταξίδι στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι κατόπιν της στάσης που τήρησε η κυβέρνηση της Τρίπολης, «ήταν προφανές ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει μια σαφή εικόνα για την υπόλοιπη θεσμική συγκρότηση αυτού που σήμερα είναι το παζλ στη Λιβύη και αναφέρομαι στο Κοινοβούλιο, του οποίου ο Πρόεδρος ήταν στην Αθήνα, και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον στρατάρχη Χαφτάρ».

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τον επικεφαλής του λιβυκού στρατού ως προς τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα των συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης.

 

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, επισήμανε ότι «η Ελλάδα στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις αλλά και με όλο της το διπλωματικό κεφάλαιο, την ειρηνευτική διαδικασία».  

«Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και επ` αυτού ρητά συμβουλεύσαμε και τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να συμμετέχουν στη διαδικασία και να βρεθεί μία λύση», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.  

Αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν υποστηρίζει ότι αποτελεί μία συμφωνία που πρέπει να ακυρωθεί, αλλά μια ανύπαρκτη, μη έγκυρη συμφωνία. «Η συμφωνία αυτή είναι νομικά ανύπαρκτη στο πλαίσιο του δικαίου της Λιβύης, στο πλαίσιο του δικαίου των συνθηκών. [...] Είναι σαν η Γαλλία να συμφωνήσει με τον Καναδά να μοιράσουν τον Ατλαντικό, αγνοώντας ότι υπάρχει στη μέση η Αγγλία», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Eastmed: Κεφαλαιώδης συμφωνία

 

Όσον αφορά την υπογραφή για τον αγωγό EastMed, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη υπογραφή ως «κεφαλαιώδη και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».  

Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο θα απουσιάσει η Ιταλία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι έχει ανακύψει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα σχετικά με το σημείο απόληξης του αγωγού, με τις διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα να τείνουν στο να υπάρξει κατάληξη του EastMed στον TAP ανοιχτά των ιταλικών ακτών, ώστε να μην υπάρξουν δύο απολήξεις. «Υπάρχει μία επιφύλαξη από την ιταλική πλευρά μέχρι να οριστικοποιηθεί η λύση. Επί της αρχής, όμως, η Ιταλία είναι απολύτως σύμφωνη. Επελέγη, λοιπόν, να υπογραφεί το κομμάτι που αφορά τις τρεις χώρες και η ιταλική συμμετοχή να έλθει ως προσθήκη, ως προσχώρηση μετά», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.  

Home