Δένδιας: Η τουρκική στάση αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας

Δένδιας: Η τουρκική στάση αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας

Συντονισμός Κύπρου - Ελλάδας για την άτυπη διάσκεψη

Στενά περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές της πενταμερούς αφήνουν οι δημόσιες θέσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, λέει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι στη Γενεύη μπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρανομαστής προκειμένου να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν το 2017. «Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην πενταμερή, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι απαραίτητα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Για τον λόγο αυτόν θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί, έστω σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην άτυπη πενταμερή. Το γεγονός ότι η συμμετοχή της δεν έγινε αποδεκτή είναι λυπηρό. Ευελπιστώ ότι, όπως και στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίξει έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», είπε.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στη Γενεύη. «Βεβαίως αναμένεται να συναντηθούμε σε λίγες ημέρες στη Γενεύη. Δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής κάποια κατ` ιδίαν συνάντησή μας στο περιθώριο της πενταμερούς αλλά βεβαίως είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση θα χαιρετηθούμε φιλικά. Εξάλλου, γνωριζόμαστε, όπως είπε και ο ίδιος, για πάνω από 15 χρόνια. Όπως έλεγε και ένας γνωστός χαρακτήρας του κινηματογράφου, «it`s strictly business, nothing personal» [Σ.Σ.: πρόκειται για αυστηρά επαγγελματικό θέμα, τίποτα προσωπικό], κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home