Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΕΘ 2022: Με δέκα μέτρα - έκπληξη η ομιλία Μητσοτάκη

Offsite Team -
10.09.2022

ΔΕΘ 2022: Με δέκα μέτρα - έκπληξη η ομιλία Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα που θα επιστρατευθούν ενόψει ενός «δύσκολου χειμώνα»

UPD: Δείτε live - Ξεκινάει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη χτυπά από σήμερα, Σάββατο η καρδιά των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2022, ενώ αύριο θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου.

Δέκα μέτρα έκπληξη

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρξουν 10 μέτρα – έκπληξη, για τα οποία δεν έχει γίνει αναφορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι καθαρά πολιτική, καθώς όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού θα αναφερθεί «στο χθες, στο σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, με ένα στοίχημα: Ή γυρίζουμε πίσω ή πάμε μπροστά».

Ο πρωθυπουργός βέβαια αναμένεται να αναφερθεί και στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, μια τοποθέτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το «καλάθι» των παροχών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα μέτρα που θα επιστρατευθούν ενόψει ενός «δύσκολου χειμώνα», όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr. To μεγάλο μέρος των μέτρων θα είναι εστιασμένο στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζεται το γράψε - σβήσε για να οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο. Η καλή πορεία του τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα έχουν δώσει ένα δημοσιονομικό αέρα, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για τους επόμενους μηνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μέτρα δύο ταχυτήτων :

- Το πρώτο πακέτο μέτρων θα τρέξει άμεσα και θα είναι στοχευμένο πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς (με ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων να εφαρμόζεται σε σχέση και με τη μείωση της κατανάλωσης ), ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των δικαιούχων, παρεμβάσεις  για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και μία οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά (επιταγή ακρίβειας,  food pass).

- Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τρέξει το 2023 και θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές (και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει ένα ακόμα ψαλίδι).

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα (επιδοτήσεις ενοικίου και επιτοκίου και κίνητρα για την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών), το οποίο θα είναι πρωτίστως εστιασμένο στους νέους. Το πρόγραμμα θα τρέξει σταδιακά και ήδη έχουν εξευρεθεί τα πρώτα κονδύλια από τον τ.ΟΕΚ.

ethnos.gr

Home