Δικηγόρος θύματος: Ο Λιγνάδης είχε πάντα κύκλο παιδιών γύρω του

Δικηγόρος θύματος: Ο Λιγνάδης είχε πάντα κύκλο παιδιών γύρω του

Ο κ. Βλάχος σημειώνει πως αυξάνονται οι άνθρωποι που θέλουν να μοιραστούν μαρτυρίες για συμβάντα ή ιστορίες κακοποίησης που έχουν ακούσει από θύματα του Δημήτρη Λιγνάδη

Τον τρόπο δράσης του Δημήτρη Λιγνάδη ανέλυσε ο Ιωάννης Βλάχος, δικηγόρος ενός εκ των φερόμενων θυμάτων του ηθοποιού/σκηνοθέτη που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή και κρατείται στη ΓΑΔΑ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βλάχος σόκαρε λέγοντας πως ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε μονίμως γύρω του έναν συγκεκριμένο κύκλο παιδιών, που χρησιμοποιούσε ενώ σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους.

«Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας πως υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

«Μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές, για μια μέθοδο που ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει για να μπορέσει να προσελκύσει ανήλικα άτομα για να μπορέσει να ικανοποιήσει πάνω τους τις διαθέσεις του. Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης.  Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», σημειώνει ο δικηγόρος του θύματος. 

Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των θυμάτων του και το πώς τα μεταχειριζόταν, ο κ. Βλάχος εξηγεί πως ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε ένα μοτίβο δράσης που αποτελούνταν από κοινά χαρακτηριστικά: η αίγλη του θεάτρου, η δημοσιότητά του, οι υποσχέσεις που έδινε για καριέρα.

«Τα παιδιά είχαν χάσει την ικανότητα της διάκρισης, του κατά πόσο ήταν σωστό και αποδεκτό το να έχουν συγκεκριμένου επιπέδου σχέσεις με τον άνθρωπο που ήταν πολύ μεγαλύτερος τους. Τα χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους. Μιλάμε για κύκλο παιδιών που μονίμως είχε γύρω του. Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους.  Έχω ακούσει περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Η μήνυση που έχω υποβάλει εγώ περιλαμβάνει και ονόματα άλλων παιδιών που είχαν βρεθεί στο περιβάλλον. Δεν ήταν μπροστά τη στιγμή του βιασμού, όμως στο πλαίσιο της προσέγγισης υπήρχαν κι άλλα άτομα, τα οποία έχουν καταθέσει», αναφέρει ο κ. Βλάχος.

Ωστόσο, τόνισε ότι για να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει η μαρτυρία αυτών των ανθρώπων μέχρι και το ακροατήριο, εάν κι εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος, πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.

Home