Εκπλήξεις από Μητσοτάκη για άμεσες φοροελαφρύνσεις - Τι αλλάζει

Εκπλήξεις από Μητσοτάκη για άμεσες φοροελαφρύνσεις - Τι αλλάζει

Το φορολογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ξεδίπλωσε μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ομιλία του πρωθυπουργού εμπεριείχε και ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς εξήγγειλε την άμεση μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη ήδη από τον προσεχή Αύγουστο και όχι από το 2020.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από τον Αύγουστο θα μειωθεί μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%, ήτοι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για όλη τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως βελτιώνεται άμεσα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, με την ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ και το από το 5% στο 3%. Στις 120 δόσεις θα υπαχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ακολουθήσουν τόνισε πως θα μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Για τη φορολογία εισοδήματος είπε πως ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί από το 22% στο 9%, ενώ θα μειωθεί και ο ανώτατος.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη θα καταργηθούν σταδιακά τόσο η Εισφορά Αλληλεγγύης, όσο και το Τέλος Επιτηδεύματος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σταδιακά θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%.

Για το ΦΠΑ είπε πως θα περιοριστεί από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Για τις παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων είπε πως θα ανασταλεί ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις και πως θα καθιερωθεί έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων», σημείωσε. Στην ίδια βάση υπογράμμισε πως μέσα από την αξιοπιστία το 2020 η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Home