Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα: 3 νέα lockdown και έκτακτα μέτρα μετά το φονικό Οκτώβριο

Offsite Team -
30.10.2020 - 08:31

Ελλάδα: 3 νέα lockdown και έκτακτα μέτρα μετά το φονικό Οκτώβριο

Thumbnail
Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει στραφεί το ενδιαφέρον όλων, με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο στη διαμόρφωση της καθημερινότητας μιας μεγάλης μερίδας πολιτών.

Ο μήνας που ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν άφησε αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο χειμώνα -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στην Ευρώπη γενικότερα.

Όσον αφορά πάντως στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου διπλασιάστηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο της επιδημίας: στα 18.475 κρούσματα που είχαν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στη χώρα, προστέθηκαν άλλα 17.035 κρούσματα τις τελευταίες 30 ημέρες.

Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 224 νεκροί, δηλαδή περίπου το 1/3 των ανθρώπων που κατέληξαν σε όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας.

Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους 615 άνθρωποι λόγω του κορωνοϊού.

Εξάλλου μέσα στον Οκτώβριο, και ειδικότερα χθες Πέμπτη, σημειώθηκε ρεκόρ διασωληνωμένων, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των 100, φτάνοντας τους 114 ασθενείς, ενώ και οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες Covid ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Στο ίδιο αρνητικό μοτίβο κινήθηκε και το τελευταίο 24ωρο, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για ακόμη μια ημέρα τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, διαγνώστηκαν 1.211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχονται πλέον σε 35.510.

Παράλληλα, 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τέλος, είχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αλγεινές εκτιμήσεις των επιστημών για την εξέλιξη της πανδημίας εν μέσω του χειμώνα, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να προαναγγείλει νέα αυστηρά μέτρα, τόσο για τις «κόκκινες» περιοχές του χάρτη επιδημιολογικής κατάστασης όσο και για τις «πορτοκαλί» περιφέρειες.

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ενεργοποιηθεί άμεσα και θα έχει χρονικό ορίζοντα ενός μήνα.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να «ζυγιστούν» οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» -μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τους νομούς παραμένει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση προκρίνει το κλείσιμο των μπαρ, εστιατορίων και καφέ νωρίτερα από τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα.

Τα σενάρια που εξετάζονται και βασίζονται στις εισηγήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 21:00 ή τις 22:00.

Η απόφαση αυτή συνδυάζεται με την διεύρυνση της απαγόρευσης νυχτερινής μετακίνησης.

Έτσι, αντί για απαγόρευση μετακίνησης από 00:30 έως 05:00, θα τεθεί σε ισχύ νέο ωράριο που θα αντιστοιχεί σε μισή ώρα μετά το κλείσιμο των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, δηλαδή από τις 21:30 ή τις 22:30 αντίστοιχα.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη

Την ίδια ώρα, επικαιροποιήθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων.

Από σήμερα στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ακολουθώντας τις Σέρρες, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Καστοριά.

Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι: - Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

- Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.

Στο επίπεδο 3 βρίσκεται μεταξύ άλλων και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Από τα 1173 εγχώρια κρούσματα, τα 47 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

35 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

275 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 37 προέρχονται από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

52 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Cnn.gr

Home