Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα και Ισραήλ συνιστούν στρατηγικούς εταίρους

Offsite Team -
18.11.2022 - 19:14

Ελλάδα και Ισραήλ συνιστούν στρατηγικούς εταίρους

Συνάντηση στην Αθήνα είχαν σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογό του και αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία, όπως είπαν, διέπεται από το κοινό όραμα της διασφάλισης σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική σχέση βασισμένη στην ισχυρή φιλία και το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του επιβεβαιώθηκε ως κοινός στόχος η επιθυμία περαιτέρω επέκτασης της στρατηγικής αυτής συνεργασίας.

«Οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενισχυθεί, μέσω κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην ατζέντα των δύο Υπουργών Άμυνας βρέθηκε τόσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όσο και ο επιθετικός αναθεωρητισμός στην ευρύτερη περιοχή, όπως εξήγησε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας.

«Συζητήσαμε επίσης ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με σπουδαία στρατηγική σημασία για την ευημερία των χωρών μας», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη τον Μπένι Γκαντζ για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, την οποία χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα κράτη, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά κινήσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αναφέρθηκε στην ιρανική επιθετικότητα, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει «η ιρανική επιρροή» και δηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να «χτιστούν βάσεις τρομοκρατών στα σύνορα».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ έκανε και ο ίδιος λόγο για μια στρατηγική συμμαχία, που εδράζεται στην κοινή επιθυμία για ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στις κοινές αξίες και τη σχέση εμπιστοσύνης των δύο πλευρών.

ΚΥΠΕ

Home