Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα: Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Offsite Team
- 06.08.2022

Ελλάδα: Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ δημιούργησε πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα

Η είδηση της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη έσκασε σαν βόμβα και το κουβάρι των εξελίξεων που ξεδιπλώθηκε ανακατεύει την πολιτική τράπουλα και προκαλεί εξελίξεις με άγνωστη διάρκεια.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και ο χειρισμός της υπόθεσης από τον μέχρι χθες διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέων έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, δημιούργησε πολιτικό ζήτημα και την μεγαλύτερη κρίση που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η θετική απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προδιαγράφει ότι η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο με την διερεύνηση της υπόθεσης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, οπότε, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη επί τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2021, δύο μέρες δηλαδή μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για την επισύνδεση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες ενέργειες, όπως διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές, καθώς έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας και προέκυψε από την συνεργασία της ΕΥΠ με αρμόδιες αρχές του εξωτερικού. Ωστόσο, ποτέ δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για το γεγονός, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κ. Δημητριάδης ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. «Αν είχε συμβεί αυτό η κατάληξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική», σημειώνουν πηγές, καθώς θα υπήρχε αντίδραση στην παρακολούθηση του τηλεφώνου ενός εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα την παραίτηση του κ. Κοντολέων για τις λανθασμένες ενέργειες, όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υπόθεση με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με την καταγγελία και την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν λίγες ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του με χρήση παράνομου λογισμικού Predator και εντοπίστηκε από έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου στα κινητά των ευρωβουλευτών.

Βαρύ το κλίμα στο πρωθυπουργικό γραφείο

Όσον αφορά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η απόφαση για την υποβολή της πάρθηκε, ύστερα από την στοχοποίηση του, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά από διάφορες πλευρές. «Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση. Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματος και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, τονίζουν ότι η παραίτηση του σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν καμία σχέση «όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί». Μάλιστα, ο ίδιος αποφάσισε να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη κατά όσων τον εμπλέκουν σε υποθέσεις με το παράνομο λογισμικό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eλληνική Kυβέρνηση: Θετική για Εξεταστική Επιτροπή για υποκλοπές

Το κλίμα, πάντως, στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν βαρύ μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, καθώς ο κ. Δημητριάδης ήταν ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη τα τελευταία έξι χρόνια και στο πλευρό του από την στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ, ενώ έπαιξε επιτελικό ρόλο στον χειρισμό όλων των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή την τριετία. Αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο με υπουργούς και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας διαχειριζόμενος προβλήματα που προέκυπταν και για όλους η παραίτηση του ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τη θέση θα αναλάβει ο Γιαννης Μπρατάκος ο οποίος είναι διευθυντής της ΝΔ και παραιτήθηκε την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του από την Κρήτη επιτέθηκε μεν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση και κινήθηκε θεσμικά ζητώντας από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την παρακολούθηση του κινητού του. «Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», δήλωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση». Πολλοί προδίκαζαν την απαίτηση κι άλλων παραιτήσεων από τον κ. Ανδρουλάκη και υψηλότερους αντιπολιτευτικούς τόνους, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε μια πιο ήπια στρατηγική και την θεσμική οδό της Βουλής.

Εξεταστική αναμένεται να ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική επιτροπή αναμένεται να ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ωστόσο, είναι ερωτηματικό αν θα κινηθεί με τον θεσμικό τρόπο που επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης ή θα σηκώσει τους τόνους ως μια ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση συνολικά και να θέσει θέμα εκλογών.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές προσπάθειες του κ. Γεραπετρίτη να μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο και να του μεταφέρει τις πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση για την υπόθεση δεν υπήρξε ανταπόκριση. Πλέον, θα κληθεί από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη για να ενημερωθεί αναλυτικά για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθηση του.

Όχι σε πρόωρες κάλπες

Σε αυτό το πλαίσιο από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Παρά τις αναφορές στο τοξικό πολιτικό κλίμα, που αποδίδεται στις κινήσεις της αντιπολίτευσης, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και δεν την αγγίζουν τα «συνομωσιολογικά σενάρια που εξυφαίνονται από διάφορες πλευρές». «Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: iefimerida.gr

Home