Ελληνοτουρκικά-Έβρος: Μέτρα και επιφυλακή από την Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά-Έβρος: Μέτρα και επιφυλακή από την Ελλάδα

Ανησυχία ότι η Aγκυρα θα υλοποιήσει τις έμμεσες απειλές για νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα

Πιθανές αναζωπυρώσεις με ενδεχόμενη επέκταση των εστιών και σε άλλα μέτωπα αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες κάνουν ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και προετοιμάζονται για ένα επικείμενο δεύτερο κύμα. Η περιγραφή της κατάστασης δεν αφορά την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, αλλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Οπως η κρίση με τους ασθενείς από COVID-19 στην Ελλάδα μοιάζει -σε αυτή τη χρονική περίοδο- σαν να βρίσκεται σε αποδρομή, έτσι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την εβδομάδα δείχνουν σαν να διέρχονται μια φάση ύφεσης. Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν ευθύγραμμες και σχεδόν πάντα έδειχναν να παραπέμπουν στον… υδράργυρο, μιας από τις ιδιότητες του οποίου είναι ότι θερμαίνεται εύκολα και ψύχεται δύσκολα.

«Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Eβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράχτη που γίνεται», είπε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι «η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με υπερπτήσεις, με πύκνωση όλων αυτών των συμπεριφορών».

Παράλληλα με τις προσπάθειες θωράκισης της εθνικής άμυνας η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας με το στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση. «Αν είναι θερμό το καλοκαίρι δεν το γνωρίζω. Θα προτιμούσα να είναι ένα θερμό καλοκαίρι για την τουριστική δραστηριότητα και στις δύο χώρες», εξομολογήθηκε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Εχουμε έναν γείτονα εξαιρετικά περίεργο και εξαιρετικά ασταθή», λέει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγώντας ότι στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να ερμηνεύσουν κινήσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις στενών συνεργατών του προέδρου της Τουρκίας, με σκοπό να ιχνηλατήσουν τις αρχικές αποφάσεις του.

Η ανησυχία στην Αθήνα είναι μήπως η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ακόμη και ως αποτέλεσμα μιας ακολουθίας που θα πυροδοτηθεί από ένα αναληθές δημοσίευμα -όπως το πρόσφατο στη βρετανική «Sun» περί δήθεν κατάληψης ελληνικού εδάφους στον Εβρο-, την άκριτη αποδοχή του από σχηματισμούς στη δεξιά άκρη του πολιτικού φάσματος και τη σχεδόν τοταλιταριστικού τύπου αποδοχή του και από κόμματα της Αριστεράς.

Από τις 10 Μαΐου Ελληνες στρατιωτικοί καθάρισαν το δάσος στο προγεφύρωμα των Φερών, αφού προηγουμένως ειδικοί από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είχαν αποτυπώσει τις συντεταγμένες των ελληνοτουρκικών συνόρων ώστε οι προκαταρκτικές εργασίες και η κατασκευή του φράχτη -σχεδιάζεται να επεκταθεί σε μια περιοχή μήκους 26 χιλιομέτρων- να προχωρήσουν κανονικά.

Αρχικά η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και ζήτησε να τους γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή. «Απαντήσαμε ότι γίνεται επί ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στη ρηματική διακοίνωση που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα Μιχάλη Διάμεση τονίστηκε ότι η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Οι Τούρκοι δεν έμειναν στους ισχυρισμούς ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους. Το επόμενο βήμα τους ήταν «η κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών».

Ανδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (όπως διευκρινίστηκε έπειτα από εξαντλητικές ερωτήσεις), συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας), μπήκαν «για λίγο» σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερών στον Εβρο, όπως είπε στο «ΘΕΜΑ» αρμόδιος παράγοντας.

«Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε», διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος. Κατάληψη ελληνικού εδάφους δεν υπήρξε και αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών για να μη δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτραπούν στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερών προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

protothema.gr

Home