Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιστροφή γλυπτών Παρθενώνα: Στροφή των Άγγλων - Πιέζει η Ελλάδα

Offsite Team -
20.01.2022 - 06:30

Επιστροφή γλυπτών Παρθενώνα: Στροφή των Άγγλων - Πιέζει η Ελλάδα

Που βρίσκεται το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα - Δηλώσεις στην Offsite On Air

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και την στάση της Βρετανίας, μίλησε η κα. Ειρήνη Σταματούδη,  Καθηγητρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, στην εκπομπή Offsite On Air, την Tετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022.

Υψηλή πίεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κα. Σταματούδη τόνισε ότι η τωρινή κυβέρνηση έκανε αυτό που αναμενόταν πολύ καιρό και δεν είχε γίνει. «Ο Πρωθυπουργός άσκησε πολιτική πίεση σε πολύ υψηλό επίπεδο», σημείωσε προσθέτοντας ότι υπάρχει μια συνεπής πολιτική η οποία ακολουθείται από συνέργειες και δράσεις.  Η κα. Σταματούδη, τόνισε «δεν μας ενδιαφέρει πως θα γίνει η επιστροφή των μαρμάρων, αλλά μας ενδιαφέρει να γίνει μόνιμα».

Τέτοιο παράδειγμα, είναι η επιστροφή που διενέργησε το Υπουργείο Πολιτισμού για το θραύσμα Fagan, από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο.

Η στροφή των Άγγλων

Η κα. Σταματούδη σημείωσε ότι βλέπουν την  ταχύτατη στροφή των Άγγλων, χωρίς να γνωρίζει όμως πότε θα επιδοθεί. Είναι σημαντικό σημείωσε ότι οι Βρετανοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η μη επιστροφή των αρχαιοτήτων είναι προς το συμφέρον όλων και όχι μόνο της Ελλάδος. « Δεν ευνοεί μόνο την Ελληνική κληρονομιά αλλά και την παγκόσμια κληρονομιά που δεν είναι κάτι άλλο από το συνονθύλευμα των Εθνικών πολιτισμών και πολιτιστικών ταυτοτήτων».

Έχουν γίνει δύο επιστροφές από το Βρετανικό Μουσείο εν είδη ανανεούμενων δανείων, ενώ έχουμε ήδη δάνειο από το 2005, στο Alert Bay του Καναδά, στην Σκωτία όπου τομ ουσείο τους επέστρεψε το 2015 πάλι με με μορφή δανείου.

Πέρα από αυτό, υπογράμμισε, οι νόμοι αλλάζουν, επομένως, το επιχείρημα των Άγγλων ότι δεν μπορούν νομικά να επιστρέψουν αυτά τα αντικείμενα, δεν ευσταθή.

Όπως ανέφερε, υπάρχει μια διεθνής τάση υπέρ της επιστροφής αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσης τους. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επιστρέψει αντικείμενα στις χώρες τους και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο έχει επιστρέψει αντικείμενα. Το Βρετανικό μουσείο εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αντικείμενα και ότι δεσμεύεται από την British Museum Acts του 1963 για τις επιστροφές, κάτι που κατά την κα. Σταματούδη είναι αναληθές.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή ''Offsite on Air'' η κα. Ειρήνη Σταματούδη:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home