Για επεισόδιο ανατολικά της Κρήτης γράφει η Γενί Σαφάκ

Για επεισόδιο ανατολικά της Κρήτης γράφει η Γενί Σαφάκ

Η τουρκική φρεγάτα «Ορούτς Ρέις» παρεμπόδισε το ερευνητικό σκάφος "Nautical Geo" ανατολικά της Κρήτης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, με το πρόσχημα ότι μπήκε στην περιοχή που η Άγκυρα προσδιορίζει ως «Γαλάζια Πατρίδα»

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τίτλο “Το Ορούτς Ρέις δεν επέτρεψε την είσοδο στη Γαλάζια Πατρίδα”, η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι το «επεισόδιο-πρόκληση», όπως το χαρακτηρίζει, έγινε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, το ερευνητικό σκάφος ‘Nautical Geo’ κατευθύνθηκε προς την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» παρά την αντίθετη προειδοποίηση της Τουρκίας. Όταν προσέγγισε στα «όρια της Γαλάζιας Πατρίδας», σταμάτησαν το πλοίο και μέσω ασυρμάτου ρωτήθηκε ποια δραστηριότητα διεξάγει και πού πηγαίνει.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Στη συνέχεια, τόσο από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τη φρεγάτα Ορούτς Ρέις έγινε προειδοποίηση για μη εγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα από την Τουρκία. Εστάλη επίσης προειδοποίηση ότι η δραστηριότητα αυτή θα έπρεπε να γίνει σε συντονισμό με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς να υπάρχει συντονισμός και ότι εάν εισέλθει, (η Τουρκία) θα επέμβει. Το πλοίο δεν μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας και γύρισε πίσω. Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας που θα ολοκληρωθεί σήμερα, η φρεγάτα Ορούτς Ρέις συνέχισε την περιπολία της ενάντια σε πιθανές νέες απόπειρες πρόκλησης», αναφέρει η Γενί Σαφάκ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα εξέδωσε Navtex για το πλοίο Nautical Geo για έρευνες μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου ανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία θεώρησε ότι κάποιες περιοχές εμπίπτουν εντός των ορίων του παράνομου μνημονίου της με τη Λιβύη και ότι η Navtex καλύπτει και δική της υφαλοκρηπίδα, γι αυτό και εξέδωσε με τη σειρά της αντι-Navtex στέλνοντας τη φρεγάτα Ορούτς Ρέις στην περιοχή.

ΚΥΠΕ

Home