«Για πρώτη φορά η EE αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας»

«Για πρώτη φορά η EE αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας»

Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, λέει η Αθήνα

Το γεγονός ότι η ΕΕ αποφασίζει για πρώτη φορά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αναδεικνύουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως σημειώνουν οι συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζουν «τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

«Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ τονίζουν ότι «σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Επιπλέον, σε σχέση με την Αλβανία, το Μέγαρο Μαξίμου χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου να θέσει για πρώτη φορά επισήμως ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Τέλος, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναγνωρίζει τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και τη σημασία της εφαρμογής της. «Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Home