Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Πριν την Ουκρανία υπήρξε η Κύπρoς

Offsite Team -
23.09.2022 - 22:55

Η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Πριν την Ουκρανία υπήρξε η Κύπρoς

«Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε διχοτομημένο νησί ως συνέπεια μια παράνομης εισβολής»

«Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαιού, δεν θα συμβιβαστώ, είναι κόκκινη γραμμή» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με απαντήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό συνέθεσαν τα βασικά σημεία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ.  

Έκανε λόγο για ατζέντα αναθεωρητισμού της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, και για φιλοπόλεμη γλώσσα ότι θα έρθουν βράδυ. «Είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού» υπογράμμισε.

>>>ΠτΔ: Όσα είπε στην ΓΣ ΟΗΕ - Οι αναφορές σε Κυπριακό και Ερντογάν<<<

Η Τουρκία, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ενισχύει την ένταση και διεξάγει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε 

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για εσάς». 

Για το ουκρανικό επισήμανε ότι ο OHE βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία. Επιλογή μας είναι είτε να κινηθούμε με αποφασιστικότητα βάσει των αξιών μας, ή να διστάσουμε με αφάνταστες επιπτώσεις. Η ΕΕ πρέπει να είναι υπερήφανη για την αντίδρασή της στήριξε την Ουκρανία την εξόπλισε, επέβαλε κυρώσεις, και η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει» για να μην υπάρχουν μιμητές επισήμανε. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να μας εκβιάσουν» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί εισβολή. Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε διχοτομημένο νησί ως συνέπεια μια παράνομης εισβολής. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις παραβιάσεις της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου» τόνισε. 

«Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική» δήλωε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Council on Foreign Relation.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πάντα επεδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, και μάλιστα πριν από τρία χρόνια είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο να γίνει μια νέα αρχή.

Μετά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα.

«Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών και την αμφισβήτηση των νησιών μας» σημείωσε.

Home