Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

Offsite Team -
21.03.2019 - 10:16

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

Thumbnail
Η συνάντηση κράτησε σχεδόν μία ώρα

Σχεδόν μία ώρα κράτησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απο την Αττάλεια. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.    

Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατρούγκαλος: Και η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

«Στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου «να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας, λίγο καιρό πριν, στην Άγκυρα».

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πολύνεκρη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία με στόχο Μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών».

«Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Μίλησε, επίσης, για μια «θετική ατζέντα» που οικοδομείται με την Τουρκία και η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε, «πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας» με την εφαρμογή «μέτρων εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκοντας τρόπους να συζητήσουμε την επίλυση προβλημάτων που μας απασχολούν».

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία.

«Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας να έχει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα», τόνισε.

Στην αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλείεται από κανένα πρότζεκτ στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: «Θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα. Εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού».

«Είναι προφανές ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας που εμείς θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι επιδίωξαν να αναπτύξουν τη θετική ατζέντα σε θέματα οικονομίας, πολιτισμού και κατανόησης μεταξύ των λαών. Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν πάρει πρωτοβουλίες για την αναστήλωση πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

«Με χαρά άκουσα από τον φίλο Μεβλούτ ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας της Σουμελά και με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου φέτος θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία εκεί», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Home