Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κομισιόν: Προτείνει ανεξάρτητο σώμα δεοντολογικού ελέγχου

Offsite Team
- 12.12.2022

Κομισιόν: Προτείνει ανεξάρτητο σώμα δεοντολογικού ελέγχου

Ενεργειακή κρίση: Τι δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν για τα αποθέματα
Άγνωστο παραμένει αν θα χρειαστεί νέα διαδικασία για άσυλο Καϊλή

Η Κομισιόν έχει προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος δεοντολογικού ελέγχου που να καλύπτει όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς εξαιρέσεις, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κληθείσα το μεσημέρι της Δευτέρας να σχολιάσει το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε πως οι καταγγελίες κατά της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή, την οποία δεν κατονόμασε, είναι πολύ σοβαρές.

>>Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις<<

Η κ. Φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να σχολιάσει και παλαιότερες δηλώσεις του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις στο Κατάρ, ωστόσο απέφυγε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά και παρέπεμψε στον έλεγχο που γίνεται από την ίδια την Κομισιόν στο αρχείο των επαφών των Επιτρόπων και των συνεργατών τους.

«Οι κατηγορίες κατά της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικής σημασίας, πολύ σοβαρές» τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων σε συνέντευξη Τύπου για θέματα ενέργειας.

«Είναι ζήτημα που αφορά την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς μας, και αυτή η εμπιστοσύνη στους θεσμούς προϋποθέτει την τήρηση των υψηλότερων προτύπων ανεξαρτησίας και ακεραιότητας» υπογράμμισε.

Σε συνέχεια ερώτησης δημοσιογράφου για την πρόταση της, η οποία κατατέθηκε προ μηνών, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως πράγματι πρότεινε «τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος για τη δεοντολογία που να καλύπτει όλους τους θεσμούς της ΕΕ».

Όπως είπε, η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε μέσω επιστολής της τον Μάρτιο όχι μόνο στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, αλλά και στο Δικαστήριο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, συζητά τα επόμενα βήματα με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

«Για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας να έχουμε όχι μόνο ισχυρούς κανόνες, αλλά και οι κανόνες αυτοί να καλύπτουν όλους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και να μην επιτρέπουν για την όποιου είδους εξαίρεση» σημείωσε. «Είναι θέμα διαφάνειας, ξεκάθαρων κανόνων» πρόσθεσε.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να σχολιάσει και κατά πόσο οι Βελγικές αρχές έχουν επικοινωνήσει με την Κομισιόν ζητώντας πληροφορίες για δραστηριότητες του θεσμού, ειδικά από τη στιγμή που, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος, ευρωβουλευτές παραπέμπουν σε δηλώσεις μεταξύ άλλων και του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά σε σχέση με το Κατάρ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε πως η συνεργασία με το Κατάρ αφορά παγκόσμια θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή, καθώς και διμερή θέματα που αφορούν την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διστάζει να μιλήσει για τα θέματα όπου βλέπουμε προβλήματα» πρόσθεσε, παραπέμποντας τον «τακτικό διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που λαμβάνει χώρα σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων», με την τελευταία συνάντηση να έχει γίνει τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τα θέματα των εργασιακών συνθηκών στο Κατάρ, που αποτελεί και το κύριο ζήτημα για το οποίο επικρίνεται η χώρα σε σχέση με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου (και που όπως αξίζει να σημειωθεί φέρεται είναι και το ζήτημα στο επίκεντρο των ερευνών των Βελγικών αρχών), η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε η ΕΕ με το Κατάρ για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, σε στενή συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σε σχέση με το τι κάνει η Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «ελέγχουμε από την πλευρά μας το Μητρώο Διαφάνειας που έχουμε, όπου δημοσιεύονται όλες οι συναντήσεις των μελών του Κολεγίου και μελών των ομάδων τους με εκπροσώπους συμφερόντων».

Για αυτό, συνέχισε, θεωρεί πως η Κομισιόν έχει την εμπειρία για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα σώμα ελέγχου της δεοντολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει το σύστημα που αφορά όλους τους θεσμούς να είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Κομισιόν.

Άγνωστο παραμένει αν θα χρειαστεί νέα διαδικασία για άσυλο Καϊλή

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι Βελγικές αρχές δεν έχουν θέσει επίσημα αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας της κ. Καϊλή.

Σύμφωνα με τη διαδικασία για άρση της ασυλίας, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα πρέπει να ενημερώσει την Ολομέλεια για το αίτημα, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI). Αφού η JURI εξετάσει τυχόν ενστάσεις από τον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή, εισηγείται την απόρριψη ή την έγκριση της άρσης της ασυλίας στην Ολομέλεια, η οποία καλείται να ψηφίσει με απλή πλειοψηφία. 

Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα τι θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ η ασυλία της κ. Καϊλή δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω του ότι φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφόρω και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επικαλεστεί βουλευτική ασυλία.

ΚΥΠΕ

Home