Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μακεδονικό: Συμφωνία των Πρεσπών - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Του Έκτορα Γεωργίου
- 22.01.2019

Μακεδονικό: Συμφωνία των Πρεσπών - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Thumbnail
Τι προβλέπει η πολύκροτη Συμφωνία

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα με την επικείμενη ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τα επεισόδια και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά της Συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

episodia

Οι 300 Βουλευτές θα κληθούν να ψηφήσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας που υπέγραψε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς το καλοκαίρι του 2018. 

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Πρεσπών: «Έγκλημα η κύρωσή της» λέει ο Μίκης Θεοδωράκης

Τι προνοεί όμως η συμφωνία - Μερικά από τα σημαντικά στοιχεία: 

1. Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

2. Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3. Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977.

4. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Οι απαντήσεις για την εθνικότητα και τη γλώσσα

prespes

Άκρως σημαντικό το άρθρο 7 συμφωνίας:

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

2. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3. Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

4. Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει τους 150 + 1 ψήφους στην Βουλή για «περάσει» η συμφωνία. 

siriza

Οι 152 θετικοί ψήφοι: 

Έντονο παρασκήνιο επικράτησε τις προηγούμενες μέρες, αφού πέραν των 145 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, o Αλέξης Τσίπρας έψαχνε ακόμη 6 τουλάχιστον βουλευτές έτσι ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία. 

Εν τέλει, έτσι ως έχουν σήμερα τα πράγματα, φαίνεται να έχουν βρεθεί οι 152 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ωστόσο οι ισορροπίες είναι τόσο εύθραυστες που τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο.

Σίγουροι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ

Οι υπόλοιποι που θα υπερψηφίσουν είναι οι: Σταύρος ΘεοδωράκηςΓιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης από το «Ποτάμι», ο ανεξάρτητος πλέον Σπύρος Δανέλλης αφού διαγράφηκε προ ημερών από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, η Έλενα Κουντουρά όπου και αυτή διαγράφει από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως επίσης και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα «ΟΧΙ» της συμφωνίας: 

Όπως έχουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την εν λόγω συμφωνία θα καταψηφίσουν: 

Οι 78 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Οι 19 του Κινήματος Αλλαγής

* Οι 16 της Χρυσής Αυγής

Οι 15 του ΚΚΕ

Οι 4 από τους πέντε εναπομείναντες στους ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, Κώστας Κατσίκης, Κώστας Ζουράρης) και ο Αριστείδης Φωκάς που προσχώρησε πρόσφατα

Οι 5 της Ένωσης Κεντρώων

Ένας του Ποταμιού (Γρηγόρης Ψαριανός) 

Τέλος επτά από τους 12 πλέον ανεξάρτητους (Γιώργος Αμυράς, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος).  

Οι αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις το καλοκαίρι του 2018, μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας από τις δυο χώρες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσής να ξεσπούν κατά της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. 

mitsotakis

Οι αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευσή:

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση, Νέα Δημοκρατία, καθώς χαρακτήρισε την ημέρα της Συμφωνίας ως θλιβερή μέρα για την Ελλάδα και ημέρα ντροπής για τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, τους οποίους κατηγόρησε ότι «εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα». 

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή (18/1) είπε χαρακτηριστικά: «Η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το στυλό που του προσέφερε ο κ. Καμμένος συνιστά εθνική υποχώρηση. Έγινε χωρίς εθνική συναίνεση και ερήμην Βουλής και λαού. Δεν κλείνει έτσι μια παλιά πληγή, αλλά ανοίγουν νέες. Ξυπνούν ακραίες συμπεριφορές, και οι δύο λαοί εμποδίζονται να βρουν μαζί μία βιώσιμη λύση».

Διαμάχη Κοτζία - Καμμένου:

Ενδεικτική της πολιτικής κρίσης ήταν και η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τον Οκτώβριο του 2018, μετά από διαπληκτισμό που είχε με το νούμερο δυο της Κυβέρνησης τότε, Πάνο Καμμένο, αναφορικά με το ονοματολογικό. 

Διαβάστε επίσης: Η αιτία της παραίτησης Κοτζιά

kotzias

Η ένταση κορυφώθηκε γύρω από το εν λόγω ζήτημα με την αποχώτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες.  

Η παραίτηση Καμμένου:

Σύμφωνα με τα όσα διαδραματιστήκαν την 13η Ιανουαρίου 2019, μετά από συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, ο μέχρι πρότινος Υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε από την θέση του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα της Μακεδονίας και του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα».

kammenos

Διαβάστε επίσης: Το παρασκήνιο της διάλυσης του πολιτικού γάμου Τσίπρα - Καμμένου

​​​​​​

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση:

Αποτέλεσμα αυτού ο Άλήξης Τσίπρας να ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπου και έγινε στις 16 Ιανουαρίου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να βγαίνει ακλόνητος και να συνεχίζει κανονικά στο πηδάλιο της χώρα με 151 ψήφους υπέρ και 148 εναντίον.

Το επόμενο επεισόδιο σε σχέση με το Μακεδονικό θα το ζήσουμε την ερχόμενη Πέμπτη, στην ψηφοφορία για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην Βουλή των Ελλήνων. 

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Home