Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαστίχα Χίου: Οι Τούρκοι κατοχυρώνουν όνομα για το αντίγραφό της

Offsite Team
- 23.06.2020

Μαστίχα Χίου: Οι Τούρκοι κατοχυρώνουν όνομα για το αντίγραφό της

Thumbnail
Το προϊόν θα ονομάζεται Cesme Damla Sakizi και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την ελληνική μαστίχα

Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θέλουν να κατοχυρώσουν οι Τούρκοι για το αντίγραφο της ελληνικής μαστίχας που προσπαθούν να δημιουργήσουν εδώ και χρόνια στην περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. Θα το ονομάζουν Cesme Damla Sakizi και όχι μαστίχα, καθώς ο χρυσοφόρος καρπός της χιώτικης γης αποτελεί προστατευόμενο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τον όρο, παρόλο που κάποιοι το έχουν επιχειρήσει. Όπως ανακοινώθηκε από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Γεωργίας του Τσεσμέ, Ahmet Kececi, η υπηρεσία υπέβαλλε στις 15 Ιουνίου τη σχετική αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό ΜΜΕ, μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε fake news για δήθεν εγκατάλειψη της καλλιέργειας μαστίχας από μεγάλο μέρος των παραγωγών στα Μαστιχοχώρια της Χίου και για μείωση της παραγωγής μαστίχας στο ελληνικό νησί, προκειμένου να καλέσει τους Τούρκους παραγωγούς να επενδύσουν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια και να καλύψουν το κενό στην παγκόσμια αγορά. «Στη Χίο οι νέοι φεύγουν από το νησί και εγκαταλείπουν τα δέντρα. Υπάρχει μια σοβαρή μείωση της παραγωγής. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να φυτεύουμε σχίνους όσο το δυνατό περισσότερο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και έπειτα να εξάγουμε», είπε, παραθέτοντας και στοιχεία για το success story της ελληνικής μαστίχας, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών, φαρμακευτικών και ποτών, σε 250 είδη τελικών προϊόντων.

Απαντώντας μέσω του ethnos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, κάνει λόγο για προπαγάνδα της απέναντι πλευράς με στόχο να παροτρύνει τους παραγωγούς να στραφούν προς το προϊόν. «Όχι μόνο δεν είχαμε μείωση, αλλά και σημαντική αύξηση της παραγωγής. Φέτος φτάσαμε στους 183 τόνους, από 150 πέρυσι και την ερχόμενη σεζόν, αν δεν έχουμε φωτιές ή προβλήματα με βροχές μπορεί να φτάσουμε στους 200 τόνους. Το προϊόν πηγαίνει καλά, η τιμή παραγωγού ανεβαίνει, φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα και υπάρχει συνεχής ανάπτυξη», τόνισε ο κ.Τούμπος.

Στον Τσεσμέ και στην ευρύτερη χερσόνησο της Ερυθραίας (Καραμπουρουν) γίνεται την τελευταία 15ετία μια συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας μαστιχόδεντρων, από τη Διεύθυνση Γεωργίας, τον Δήμο Τσεσμέ και το γεωπονικό πανεπιστήμιο. Η περιοχή προσομοιάζει εδαφολογικά και κλιματολογικά με τη νότια Χίο, όπου βρίσκονται τα Μαστιχοχώρια με τα 1,2 εκατομμύρια μαστιχόδεντρα.

«Εκτιμούμε πως έχουν φυτευτεί απέναντι περίπου 60.000 δέντρα, αλλά η παραγωγή τους είναι μέχρι σήμερα μηδαμινή ως αμελητέα. Η πειραματική πανεπιστημιακή καλλιέργεια βγάζει μια παραγωγή της τάξης των 60 ή 70 κιλών, σε ποιότητα που δεν συγκρίνεται με τη δική μας», λέει ο κ.Τούμπος, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Τούρκοι παραγωγοί υστερούν σημαντικά σε επίπεδο τεχνογνωσίας. «Δεν είναι θέμα φυτικού κεφαλαίου, αλλά γνώσης της καλλιέργειας και αντιμετώπισή της πριν και μετά», τονίζει.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει ιδρύσει εταιρία στην Τουρκία, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις, και κυρίως την προσπάθεια ορισμένων επιτήδειων να θολώσουν τη λάμψη του ελληνικού ΠΟΠ. Κατά καιρούς έχει εντοπιστεί τουρκικό προϊόν σχίνου να πωλείται ως μαστίχα Χίου, σε συσκευασίες που φέρουν τα σήματα της ΕΜΣ, ενώ συχνές είναι και οι προσμίξεις.

Η Ένωση αναμένει εδώ και ένα χρόνο την ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προμήθεια γραμμής παραγωγής που θα καθαρίζει το προϊόν μετά τη συγκομιδή, με τη μέθοδο της αερόπλυσης και όχι της νερόπλυσης που χρησιμοποιείται σήμερα από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Η συγκεκριμένη επένδυση είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς θα απελευθερώσει εργατοώρες στο χωράφι και θα φέρει πολλές νέες φυτεύσεις», ανέφερε ο κ.Τούμπος.

Home