Μέσα του 2020 ενδεχομένως να ξεκινήσει η συζήτηση για πλεονάσματα

Μέσα του 2020 ενδεχομένως να ξεκινήσει η συζήτηση για πλεονάσματα

Ποια παραμένουν βασικά θέματα στην ατζέντα του πρώτου eurogroup για το 2020.

Στα μέσα του 2020 ενδεχομένως να ξεκινήσει η συζήτηση περί του ελληνικού αιτήματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η τραπεζική ένωση, η αναβάθμιση του ΕSM και η εμβάθυνση της ευρωζώνης παραμένουν βασικά θέματα στην ατζέντα του πρώτου eurogroup για το 2020.

Ο αξιωματούχος είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα του eurogroup της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου. Η τακτική συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 με την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ, το επικαιροποιημένο προσχέδιο προϋπολογισμού για την Πορτογαλία, τις συστάσεις της Κομισιόν για την ευρωζώνη και τις προθέσεις των νέων κυβερνήσεων σε Ισπανία και Αυστρία.

Στις 17:00 θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης (27 Κράτη Μέλη), με πρώτο θέμα τις ρήτρες συλλογικής δράση (single limb CACs για τις αποφάσεις εθελοντικής αναδιάρθρωσης επί ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας) και στη συνέχεια το λεγόμενο backstop (μηχανισμός τελευταίας καταφυγής) του ESM σε σχέση με την εγγύηση καταθέσεων. Τα δύο αυτά θέματα, σκοπός είναι να ολοκληρωθούν ως το Μάρτιο και να κοινοποιηθούν αποτελέσματα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής. Ακολούθως θα ξεκινήσει συζήτηση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Σε σχέση με τη διακυβερνητική διάσκεψη (IGA) για τη συμφωνία για τη νέα συνθήκη του  ΕSM, o κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει εξαιρετικά από το Δεκέμβρη, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η δουλειά που έγινε από τα Χριστούγεννα ως τώρα σε σχέση με τα CACs ήταν περιορισμένη, όπως είπε. Ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει τη Δευτέρα ή ως το Μάρτη ολοκλήρωση των σημείων του οδικού χάρτης για τους τέσσερις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τη Δευτέρα δεν θα είναι στην ατζέντα τη Δευτέρα, κάτι που όπως είπε “είναι πολύ καλό και καλό είναι να μείνει έτσι”. Σημείωσε δε ότι το ζήτημα των πλεονασμάτων ενδεχομένως να συζητηθεί κάπου στα μέσα του έτους και σημείωσε ότι γενικώς το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για την Ελλάδα προσδιορίζεται από την έκδοση των σχετικών εκθέσεων της Κομισιόν. Ο ίδιος αναμένει η όλη συζήτηση να είναι σύντομη.

ΚΥΠΕ

Home