Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Δεν διέκοψα εγώ την επικοινωνία με Ερντογάν

Offsite Team -
24.06.2022 - 16:52

Μητσοτάκης: Δεν διέκοψα εγώ την επικοινωνία με Ερντογάν

«Δεν παίζουμε το τουρκικό παιχνίδι έντασης», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το Συμβούλιο του Ιουνίου είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να αποδώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία με προοπτική απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας και στη Γεωργία και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μία πολύ σημαντική απόφαση που δίνει μήνυμα στην Ουκρανία, ότι η θέση της είναι στην Ενωμένη Ευρώπη, εφόσον προφανώς υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο πρωθυπουργός.

>>> Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Η Ελλάδα σας στηρίζει

«Είχαμε ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, εκεί υπάρχει μία καχυποψία για την καθυστερήσεις στη διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Επανέλαβα την πάγια θέση, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, ανήκουν στη γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, «ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα, χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν στην ανάγκη, η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με στόχο να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δύο δρόμοι υπάρχουν για την Τουρκία, ο ένας της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, ο οποίος και προφανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτά τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων.

Ως προς την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, επανέλαβε ότι είναι παντελώς ανυπόσταση και πως η Ελλάδα έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα σε αυτά τα ζητήματα εμπεριστατωμένα.

«Δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια ρητορικής έντασης της Τουρκίας, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που διέκοψε του διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν»

Σε ερώτηση μάλιστα, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Δεν θα περιμένουμε την ευρωπαϊκή απάντηση»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ζητήματα οικονομίας, σημειώνοντας, πως έχει ωριμάσει η σκέψη, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε η ΕΕ να προτείνει αλλαγές στο πώς είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο:

«Η Ελλάδα δεν θα περιμένει τη ΕΕ για να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα από παρεμβάσεις», στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

«Θέλω να είμαι σαφής. Εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό».

«Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές - Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της»

«Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση αν η "εκλογολογία" όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» συμπλήρωσε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός.

Δείτε τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού:

Πηγή: Cnn.gr

Home