Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Η συγκυρία θα δικαιολογούσε μια συνάντηση με Ερντογάν

Offsite Team
- 01.03.2022

Μητσοτάκης: Η συγκυρία θα δικαιολογούσε μια συνάντηση με Ερντογάν

Ανέφερε ότι παραμένει πάντοτε ανοικτός στον διάλογο με την Τουρκία

 Τη θέση ότι η συγκυρία θα δικαιολογούσε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ανέπτυξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, στη Βουλή των Ελλήνων, όπου συζητείται σήμερα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη εμβάθυνσης του διαλόγου με την Τουρκία με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις αιτιάσεις του περί «αναβλητικής διπλωματίας» σε αυτό το επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος παραμένει πάντοτε ανοικτός στον διάλογο με την Τουρκία.

«Προσωπικά ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στον διάλογο με την Τουρκία. Έχω συναντηθεί τρεις φορές με τον Πρόεδρο Ερντογάν», σημείωσε, τονίζοντας ότι «παρά την ένταση και παρά την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, το πλαίσιο των διμερών επαφών, σε επίπεδο και πολιτικών διαπραγματεύσεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και διερευνητικών επαφών, είναι ανοιχτό».

«Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, τα οποία αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει», συμπλήρωσε. Η Ελλάδα «δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου», αλλά προσέρχεται στη συζήτηση με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων της, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το ΚΙΝΑΛ διατύπωσαν «μια ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», καθώς και τη συμφωνία τους με το πλαίσιο κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ.

Αναφερόμενος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «παραπάνω λόγους από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμει την Ουκρανία και με αμυντικό εξοπλισμό».

«Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε ότι στα πλαίσια μιας σχέσης συμμαχικής θα μπορούμε, ενδεχομένως, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, ό μη γένοιτο, να διεκδικήσουμε και εμείς μια αντίστοιχη στήριξη σε περίπτωση που κι εμείς ζητήσουμε κάτι ανάλογο», ανέφερε ο ίδιος.

«Δεν είμαστε, δυστυχώς, στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη. Ξέρετε, μερικές φορές όταν συμμετέχουμε σε μια συμμαχία δεν γνωρίζει κάποιος πότε θα ζητήσει την βοήθεια ποιανού και ποιος θα προηγηθεί και ποιος θα έπεται», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί μη συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή αμυντικού υλικού, χαρακτηρίζοντας ως εσφαλμένους τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του, κατά την αρμοδιότητά τους να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα διέψευσε όλα τα σενάρια περί ύπαρξης ρωγμών στις σχέσεις του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Μπορώ να σας ενημερώσω ότι οι σχέσεις μου είναι όχι απλά απόλυτα αρμονικές, αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη ως προς τις βασικές αποφάσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ

Home