Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Νέα ενεργειακή πύλη για Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη το FSRU

Offsite Team -
03.05.2022

Μητσοτάκης: Νέα ενεργειακή πύλη για Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη το FSRU

Ολοκληρώθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου τερματικού φυσικού αερίου

Για νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς». Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «φάρο που εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Το πρώτο είναι ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» 

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και κατεπείγουσα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες». 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατ. κ.μ.. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου στα Βαλκάνια» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη τα παραπάνω δείχνουν την «απόλυτη ετοιμότητα της Ελλάδας να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν». «Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής συμπόεευσης αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» πρόσθεσε.

Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023 και καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του project για την ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Στην τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετείχαν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.  

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη του Τελωνείου και θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Δείτε την τελετή στο πιο κάτω βίντεο:

Home