Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Θεμέλιο ειρήνης η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Offsite Team
- 11.11.2020

Μητσοτάκης: Θεμέλιο ειρήνης η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Thumbnail

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, ανέδειξε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς», επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο εμβληματικών κινήσεων συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μεταξύ τους μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά το «το καλύτερο παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον σεβασμό, πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συζήτησαν και για τον East Med, στον οποίο «κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα», όπως είπε.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους», ανέφερε, τονίζοντας ότι «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί». Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών», στη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, αλλά και στην εκπροσώπηση «του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική Προεδρία, εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και της ασφάλειας στην περιοχή. «Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό τους ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και στην ανάγκη επίτευξης μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσουμε τις χώρες που την υποστηρίζουν. Πρέπει να λογοδοτήσουν οι χώρες που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, βοηθούν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν», συμπλήρωσε ο κ. Σίσι. Όπως τόνισε ο ίδιος, «η παγκόσμια τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και απορρίπτουμε κάθε προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας».  

Επιπλέον, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επισήμανε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και τους τρόπους αντιμετώπισης κινήσεων που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. «Συζητήσαμε τα γεγονότα στην περιοχή μας και την υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη», σημείωσε ο κ. Σίσι, επισημαίνοντας ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ό,τι αφορά τις αμυντικές σχέσεις».

ΚΥΠΕ

Home