Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Ζητά χρηματοδοτικά εργαλεία με έμφαση επιχορηγήσεων

Offsite Team
- 23.04.2020

Μητσοτάκης: Ζητά χρηματοδοτικά εργαλεία με έμφαση επιχορηγήσεων

Thumbnail
Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης, η οποία θα αποβεί προς το συμφέρων όλων των χωρών της ΕΕ, όπως υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός «Ταμείου Ανάκαμψης», επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης, το συγκεκριμένο Ταμείο θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge), χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους, και θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς, εστιάζοντας πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη-μέλη παρά σε δάνεια.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί, ενώ είπε ότι μια στρατηγική μη επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους κάθε χώρας θα λειτουργούσε προς το συμφέρον όλων των χωρών της ΕΕ.

Σχετικά με τις πατέντες στην περίπτωση εύρεσης εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών στο συγκεκριμένο εμβόλιο, όταν θα επιτευχθεί η δυνατότητα μαζικής παραγωγής του.

Στο ζήτημα του τουρισμού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την πρόταση να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη χάραξης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής στο μέτωπο της ενίσχυσης του τουρισμού, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο, όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων, οι οποίες, όπως εκτίμησε, αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

ΚΥΠΕ

Home