Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μόρια: Αλληλεγγύη από Γαλλία, αντιδράσεις κομμάτων στη Γερμανία

Offsite Team
- 09.09.2020

Μόρια: Αλληλεγγύη από Γαλλία, αντιδράσεις κομμάτων στη Γερμανία

Thumbnail

Η καταστροφή στην Μόρια της Μυτιλήνης από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να καεί ένα μεγάλο μέρος του, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε Γαλλία και Γερμανία.

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Μυτιλήνη είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη» μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες.

«Η Γαλλία ουδέποτε απέφυγε τις ευθύνες της» και «όπως πάντα, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανθρωπιστική τραγωδία» την κατάσταση στη Μυτιλήνη. Πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον μίλησε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο και του ζήτησε «να εκφράσει με σαφήνεια τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα από τις ελληνικές αρχές».

«Οι σκέψεις μας είναι με τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Μόρια και τους κατοίκους της Μυτιλήνης. Από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, όπως είπαμε και στην ελληνική κυβέρνηση» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κλεμάν Μπον.

Αντιδρούν τα κόμματα της Γερμανίας

Ο εκπρόσωπος της (κοινής) κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Ματίας Μίντελμπεργκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «η εξέλιξη στη Μυτιλήνη καθιστά σαφές πόσο επείγουσα είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των προσφύγων. Μονομερείς δράσεις της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν. Αυτό θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι η Γερμανία θέλει να τους δεχτεί μόνη της», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν έγραψε στο twitter: «Οι εικόνες από την Mόρια είναι συγκλονιστικές και αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής. Αυτός ο μηχανισμός κατανομής θα πρέπει να καθιστά δυνατή τη μη καθυστέρηση των προθύμων να δεχτούν πρόσφυγες και την υποχρέωση των μη προθύμων να συμμετάσχουν με άλλο τρόπο».

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ αναφερόμενος στην πυρκαγιά της Μόριας είπε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε τώρα να ελέγξει ποιες δυνατότητες εξακολουθούν να υπάρχουν ή ποιες νέες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Σε τελευταία ανάλυση αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια, δήμοι και κοινότητες έδειξαν προθυμία να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και να υποστηριχθεί οικονομικά αντί να εμποδίζεται από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός Γκίντε Γιένζεν, τόνισε επίσης στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δεν πρέπει πλέον να αποκλείει γενικώς την υποδοχή προσφύγων. Απαιτείται τώρα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν επιδιώκεται από αυτόν ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να βρεθεί».

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια.

Cnn.gr

 

Home