Μπάλλος/Στυλιανίδης:Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο

Μπάλλος/Στυλιανίδης:Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο

Κλειστά σχολεία αύριο σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτη ενημέρωση, έδωσε την εικόνα από τα μέτωπα της κακοκαιρίας και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στην έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Ειδικά για την Αττική, ανέφερε ότι έχουν γίνει 385 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε περισσότερες από 20 περιοχές στην Αττική, οι περισσότερες για άντληση υδάτων -πιο συγκεκριμένα, οι 340 εξ αυτών, ενώ 11 ήταν για απομακρύνεις πολιτών.

Όπως ανέφερε, τα κυριότερα προβλήματα όσον αφορά στη συσσώρευση υδάτων και την κυκλοφορία των οχημάτων εντοπίζονται στην Ελευσίνα, στη Χαμοστέρνας, στην Πέτρου Ράλλη, την Πειραιώς και στη λεωφόρο Κηφισίας.

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία και σε Εύβοια, Χαλκιδική.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Έχουμε προλάβει πολλά περιστατικά, που θα μπορούσαν να εξελιχθουν δυσάρεστα» είπε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο γα κρίσιμο διήμερο, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας είναι σε πλήρη διασπορά και έχουν λειτουργήσει άρτια.

«Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα καιρικά φαινόμενα» συνέστησε για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Στυλιανίδη

Από χθες όλες οι δυνάμεις του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα. Οφείλω να πω πώς χάρη αυτή την ετοιμότητα και την προετοιμασία έχουμε προλάβει ήδη πολλά περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα, ευτυχώς όχι μέχρι τώρα.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο κανένας εφησυχασμός ούτε από την πολιτεία ούτε από τους πολίτες.

Όπως ενημερώσαμε και χθες έχουν ενεργοποιηθεί τα ενιαία συντονιστικά κέντρα ανα περιφερειακή ενότητα δηλαδή πυροσβεστική, αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις και τοπική αυτοδιοίκηση και λειτουργούν συντονισμένα και από κοινού και οι δυνάμεις παρεμβαίνουν όπου και όταν χρειάζεται με βασικό στόχο και προτεραιότητα την διαφύλαξη της ζωής των πολιτών καθώς και των υποδομών της χώρας και βέβαια της περιουσίας των πολιτών.

Τα ενιαία συντονιστικά κέντρα λειτούργησαν πολύ καλά. Ήταν μια σημαντική και χρήσιμη απόφαση αυτή που πήραμε και θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του φαινομένου.

Το κέντρο επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σώματος μέχρι στιγμή έχει δεχτεί στην Αττική 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές εκ των οποίων οι 340 κλήσεις είναι για αντλήσεις υδάτων, οι 11 για απομακρύνσεις ατόμων από αυτοκίνητα και οπουδήποτε αλλού και ευτυχώς όλες έχουν εξελιχθεί αισίως.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής βρίσκονται σε γενική επιφυλακή. Στην Αττική παρατηρούνται πολύ μεγάλα προβλήματα από συσσώρευση υδάτων. Στην Ελευσίνα, στην οδό Πειραιώς στο ύψος της Πέτρου Ράλλη και της Χαμοστέρνας καθώς και στην παλαιά παραλιακή, στην Ποσειδώνος, στα Γλυκά Νερά, στον Φάρο Ψυχικού.

Παρακαλούμε τους οδηγούς να είναι ιδιαίρερα προσεκτικοί. Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα έντονα φαινόμενα.

Στην Εύβοια όπου υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας του ότι η περιοχή είχε πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού ήδη 50 οχήματα της πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ βοηθούν έτσι ώστε να προληφθούν οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργηθούν.

Στην Κέρκυρα υπερχείλισε το ρέμα Μεσογγί στην περιοχή Μωραϊτικα. Οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος του νησιού είναι σε γενική επιφυλακή επίσης. Έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο των ενόπλεων δυνάμεων με εναέριους διασώστες για την απομάκρυνση ατόμων από στέγες σπιτιών κι άλλα ψηλά σημεία. Μεταβαίνει επίσης η 5η ΕΜΑΚ με ομάδα διάσωσης σε ορμητικά νερά και διασωστικές λέμβους. Στην περιοχή επίσης επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα του πυροσβεστικού σώματος ενώ έχει κινητοποιηθεί και το λιμενικό για έλεγχο στην παραλιακή ζώνη από Μωραϊτικα έως και Λευκίμμη. Στην Κέρκυρα είχαμε μεγάλες καταιγίδες που δημιούργησαν προβλήματα.

Περιφέρειες και Δήμοι βρίσκονται επί ποδός με όλες τους τις δυνάμεις. Το ίδιο και η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ και όπου χρειάστηκε όπως στη βόρεια Εύβοια και στη δυτική Αττική περιοχές που είχαν πληγεί έντονα από την φωτιές του καλοκαιριού εφαρμόστηκε και εισήγηση της χθεσινή σύσκεψης που ήταν προς την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχής έχουν γίνει ήδη προληπτικές μεταφορές κατοίκων σε ασφαλείς χώρους. Υπήρχαν σπίτια που ήταν μέσα σε ρέματα και επειδή υπήρχε κίνδυνος οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων μετακινήθηκαν σε ασφαλείς χώρους είτε σε κατοικίες συγγενών, σε ξενοδοχεία είτε αλλού. Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις όπου απαιτηθεί σε όλη τη χώρα ανάλογα με την πορεία των φαινομένων και με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι από τς πυρκαγιές.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτο μας μέλημα. Η προστασία της ανθρώπινη ζωής είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Νομίζω σ αυτό δεν διαφωνεί κανείς.

Αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική, την Εύβοια και στην Χαλκιδική για προληπτικούς λόγους υπάρχουν μετεωρολογικές ενδείξεις που μας επιβάλουν να πάρουμε αυτή την απόφαση. Υπάρχει ενδεχόμενο πιο αργά το βράδυ να πάρουμε απόφαση για κλείσιμο σχολείων και σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου αλλά θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Μεγάλος μας σύμμαχος σ' αυτή την προσπάθεια είναι το 112. Έχει ενεργοποιηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες στη δυτική Ελλάδα χθες, σήμερα στην Αττική, την Αργολίδα, την Κορινθία την Χαλκιδική, στη Θάσο, στην Καβάλα, σε Βοιωτία και Εύβοια',

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Home