Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο αλιευτικός βιωματικός τουρισμός μέσα από το διβάρι Πωγωνίτσας

Offsite Team
- 01.10.2022

Ο αλιευτικός βιωματικός τουρισμός μέσα από το διβάρι Πωγωνίτσας

Thumbnail
Μόνο 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Πρέβεζας λειτουργεί ένα από τα παραδοσιακά διβάρια

Μόνο 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Πρέβεζας λειτουργεί ένα από τα παραδοσιακά διβάρια του Αλιευτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας που βρίσκεται σε λειτουργία από το 1938. Πρόκειται για το  διβάρι Πωγωνίτσας που δίδει την ευκαιρία μιας αυθεντικής εμπειρίας.

Επιλέγοντας μια ημερήσια αλιευτική ξενάγηση μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεναγηθεί στο διβάρι και να βιώσει από κοντά την ζωή των ιβαράδων. Την κουλτούρα και τον πολιτισμό της περιοχής παίρνοντας μέρος στο καθημερινό ψάρεμα, πάντα με παραδοσιακές μεθόδους αλίευσης και εργαλεία όπως καλάμι, απόχη, δίχτυα, πυροφάνι, καθώς και πληθώρα των αλιευμάτων που φιλοξενούνται στο διβάρι.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Κριτσιωτάκης Μιχάλης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ως συνεταιρισμός διαχειρίζονται τέσσερις λιμνοθάλασσες, προσθέτοντας πως κύρια δραστηριότητα τους είναι η αλιεία. Πρόσθεσε επίσης πως πέρα απ’ αυτό έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητα του αλιευτικού βιωματικού τουρισμού σε μια από τις τέσσερις λιμνοθάλασσες που διαχειρίζονται. Η προσπάθεια ξεκίνησε φέτος, σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του.

Oι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν τους παραδοσιακούς τρόπους αλιείας, το πως λειτουργεί η λιμνοθάλασσα και στην συνέχεια προχωρούν στην γευσιγνωσία τρώγοντας από ένα ψάρι ο καθένας, είπε.

Ο κ. Κριτσιωτάκης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως ασχολείται με το ψάρεμα από πάρα πολύ μικρός σημειώνοντας πως είναι η νέα γενιά που έχει ασχολούνται με τον συνεταιρισμό. Από τεσσάρων χρόνων ασχολούμαι με τον παππού μου και ακολούθως πέρασε σ’  εμένα και ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον για ξεναγήσεις είναι έντονο στο ιδιαίτερο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού κόλπου, Εθνικό Πάρκο από το 2008, προστατευόμενη περιοχή Νatura και μοναδικό υδροβιότοπο ψαριών, σημείωσε, αλλά και για το πως λειτουργεί το διβάρι Πωγωνίτσας. Οι επισκέπτες συνέχισε ο κ. Κριτσιωτάκης μπορούν να απολαύσουν επιτόπου σε παραδοσιακό τραπέζι, τσιπούρες, λαβράκια, σαργούς, κέφαλους, χέλια και μπλε καβούρια.

Παρέχονται επίσης, όπως είπε, σε όσους επιθυμούν εργαλεία ψαρέματος και δολώματα. Υπάρχουν κάποιοι που επισκέπτονται το διβάρι μόνο για ψάρεμα και άλλοι όλο το πακέτο. Είναι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για όλη την οικογένεια και για τα μικρά παιδιά, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ο κ. Κριτσιωτάκης ανέφερε πως υπάρχουν δύο ειδών ιχθυοκαλλιέργειες είναι η εντατική που είναι τα κλουβιά και η εκτατική ιχθυοκαλλιέργεια χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως εξήγησε στην εκτατική ιχθυοκαλλιέργεια, τα ψάρια μπαίνουν μόνα τους,και μεγαλώνουν μόνα τους, δεν τα εκτρέφουν και είναι φυσικά. Ακολούθως αναφέρθηκε στην δυσκολία του επαγγέλματος, που είναι χειμώνα, καλοκαίρι να τα προσέχουν. Μπήκαμε σε αυτή την δραστηριότητα για να αυξήσουμε το εισόδημα μας, κατέληξε.

Ο Νικόλαος Ματσούτσος αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας  ανέφερε πως αυτό που έχουν ξεκινήσει στο διβάρι Πωγωνίτσας δεν είναι απλά μια δραστηριότητα αλλά αποτελεί μια εμπειρία ζωής. Όπως τα παιδιά να μάθουν να ψαρεύουν με καλάμι και να εξοικειωθούν. Να μάθουν να προστατεύουν τις θάλασσες και να σέβονται  τα ψάρια, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home