Όλα οσα ειπώθηκαν για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Όλα οσα ειπώθηκαν για το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Ο κύβος ερρίφθη: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ΠΑΣΟΚ αντιγράφοντας την οργανωτική του διάταξη

Με οργανώσεις στους δήμους και στους χώρους δουλειάς και με σύγχρονες καινοτόμες δράσεις, όπως απαιτεί η νέα εποχή στη χώρα, προκειμένου να εκφραστούν συνδικαλιστικά οι νέες ανάγκες των εργαζομένων, με τους νέους παραγωγικούς φορείς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νέα επαγγέλματα.

Αυτό αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική συμμαχία υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Ο μόνος από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρών στη συνεδρίαση εκτός από τον κ. Τσίπρα, ήταν -για ευνόητους λόγους- ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Και αυτό για να μην θεωρηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό ότι αφήνει πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί το νέο κόμμα.

Η συζήτηση με τα πρώην στελέχη και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κράτησε αρκετή ώρα, με τον κ. Τσίπρα να αναζητεί φόρμουλα για το πώς θα πορευτεί στο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα διαφορετικό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία και τις σύγχρονες απαιτήσεις της. Τα ερωτήματα που τέθηκαν και οι εισηγήσεις που ακούστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας ήταν ενδιαφέρουσες. Μερικά από αυτά ήταν για το αν οι νέες οργανώσεις της προοδευτικής συμμαχίας θα είναι ξεχωριστές από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούν παράλληλα ή θα είναι κοινές μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το αν θα κληθούν να εγγραφούν μέλη από όλη την Ελλάδα, ή θα παραμείνουν στα ήδη υπάρχοντα.

Όχι στο κλειστοφοβικό κόμμα - Με ποιο στίγμα θα πορευτούμε στο νέο φορέα

Ο πρώην πρωθυπουργός ακούγοντας τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ να αναλύουν τον τρόπο που κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να γίνει η πολιτική και η οργανωτική μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα, είπε με έμφαση στους παρευρισκόμενους: «Μακάρι να ήταν εδώ τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να άκουγαν τους σωστούς προβληματισμούς και τις εισηγήσεις σας που βασίζονται στα ίδια ζητούμενα».

Στην ουσία, όμως, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, ο κ. Τσίπρας  παρόντος του γραμματέα του κόμματος κ. Σκουρλέτη με τη φράση αυτή έστειλε μήνυμα σε εκείνους που αντιδρούν και θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει μικρός και φοβικός, ακριβώς γιατί φοβούνται το άνοιγμα στην κοινωνία.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Τσίπρας έκανε αποτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, τόσο για τις αιτίες της εκλογικής ήττας, όσο και για το υψηλό ποσοστό που έλαβε από τον ελληνικό λαό. Όπως ειπώθηκε, δημιουργήθηκε ένα αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στις εκλογές με τη συνδρομή φιλικών προς τη ΝΔ ΜΜΕ.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταφέραμε και κερδίσαμε ένα υψηλό ποσοστό, γιατί καταφέραμε και αυξήσαμε τη συσπείρωση του προοδευτικού χώρου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να μην ανέβει πολύ η δεξιά και για να είναι ισχυρός την επόμενη ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Τα στελέχη που προέρχονται από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τις απόψεις τους και τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το συνέδριο που θα επικυρώσει την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου κόμματος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον εκφράζει ο όρος σοσιαλδημοκρατία που χρησιμοποιείται για την Κεντροαριστερά, γιατί η σοσιαλδημοκρατία έχει υποχωρήσει στην Ευρώπη.

«Θα την  λέμε “πληθυντική” Αριστερά, αυτό τον όρο θα χρησιμοποιώ από εδώ και στο εξής» τόνισε.

Κάλεσμα στελεχών προς το ΚΙΝΑΛ 

Οι περισσότεροι που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα το ΚΙΝΑΛ να συμπορευτεί μαζί τους στον προοδευτικό φορέα που θα δημιουργηθεί.

«Είναι η ώρα να γίνει με το ΠΑΣΟΚ μια προγραμματική σύγκλιση των προγραμματικών μας προτάσεων» είπαν, ενώ εξαρχής οι περισσότεροι ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο θέλει να εκφράσει την προοδευτική παράταξη: Με ποιες κοινωνικές συμμαχίες θα πάμε, ποιες είναι οι διαφορές του δίκαιου κοινωνικού κράτους από την πολιτική του Νεοφιλελευθερισμού που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση, πώς θα απεγκλωβιστούμε από το δίπολο ‘χρέος –πλεόνασμα’, με ποιες διαδικασίες θα πάμε στην παραγωγική βάση. Ποια θα είναι η συμμετοχή του κράτους και ποια των ιδιωτών, αν θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα του χώρου και με ποιο τρόπο θα γίνει οργανωτικά η μετάβαση.

Home