Σε «lockdown» οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα

Σε «lockdown» οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα οποία πρακτικά τους αποκλείουν από συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όπως θα δείτε στα βίντεο και τις φωτογραφίες του protothema.gr, έχουν ξεκινήσει αρκετά αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πλέον σε κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (έως έξι μήνες).

Όπως βλέπετε στο βίντεο του protothema.gr η διαδικασία ελέγχου, η οποία ξεκίνησε από αρκετά νωρίς σήμερα, είναι απλή: ο κάθε πελάτης κατά την είσοδό του σε ένα μαγαζί θα πρέπει να επιδεικνύει το αντίστοιχο πιστοποιητικό, το οποίο θα «σκανάρει» ο υπάλληλος μέσω της εφαρμογής covid free app. Το σκανάρισμα γίνεται μέσω κινητού, ενώ ο κάθε πελάτης μπορεί να παρουσιάσει πιστοποιητικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

«Οι έλεγχοι θα είναι αρκετά αυστηροί. Θα ελέγχουμε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους μέσω της εφαρμογής. Βασικός στόχος μας είναι να μην χρειαστεί να κλείσουμε ξανά», είπε στο protothema.gr, ο Ανδρέας Μαρτζάκλης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Πλάκας, δίπλα στην Ακρόπολη.

«Περάσαμε αρκετά δύσκολα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όλο το προσωπικό μας έχει εμβολιαστεί. Τηρούμε τα μέτρα, τηρούμε τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και θα κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε ανοιχτοί. Πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Εμείς θα θέλαμε να είναι και έξω εμβολιασμένοι», συνέχισε ο κ. Μαρτζάκλης, ο οποίος είναι και πρόεδρος των καταστηματαρχών της Πλάκας.

Όπως εξηγεί σε αρκετά σημεία στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται συνωστισμός, όμως «κάνουμε όλες τις απαραίτητες συστάσεις προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας».

Τι ισχύει από σήμερα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες σε ΦΕΚ, μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους εστίασης, δηλαδή σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

Παράλληλα, σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας όπως θέατρα και κινηματογράφους, αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο εάν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Αντίστοιχα, στα γυμναστήρια, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Home