Σταϊκούρας: Χαιρετίζει απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Σταϊκούρας: Χαιρετίζει απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

«Η απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη»

Τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της οποίας τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, χαιρετίζει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Ελλάδας.

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος», επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν  γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι η σημερινή απόφαση, «σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, να έχει θετική επίδραση και στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

ΚΥΠΕ

Home