Στο «μάτι» της Τουρκίας μπήκε η κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

Στο «μάτι» της Τουρκίας μπήκε η κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για νέα μεγάλη «πρόκληση» της Ελλάδας ενόψει των διερευνητικών επαφών

Nευρικότητα προκαλεί στην Τουρκία η στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με αφορμή και την τελευταία μεγάλη άσκηση «Defender Europe 2021» στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου σήμερα κάνουν λόγο για νέα μεγάλη «πρόκληση» της Ελλάδας ενόψει των διερευνητικών επαφών. Δείτε πιο συγκεκριμένα:

Σαμπάχ

Νέα κίνηση από την Ελλάδα που κλιμακώνει την ένταση! Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα σε πόλη που απέχει 20 χλμ από την Τουρκία. Γίνεται λόγος για «κλιμάκωση της έντασης» από την Ελλάδα λόγω της επικείμενης έλευσης, στην Αλεξανδρούπολη, με το μεταγωγικό πλοίο Endurance, 145 ελικοπτέρων των αμερικανικών Ε.Δ., με συνοδεία εκατοντάδων οχημάτων, στο πλαίσιο της άσκησης ‘Defender Europe 2021. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, θα καταφθάσουν στην περιοχή 110 Black Hawk, 25 Apache, 10 Chinook και περισσότερα από 1.800 στρατιωτικά οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών έχει παραχωρηθεί ναυτική βάση στις ΗΠΑ, σε μία πόλη που απέχει περίπου 20 χλμ από τα τουρκικά σύνορα.

Χουριέτ

Τεράστια αμερικανική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη. Κάνει λόγο για απόβαση τουλάχιστον 20 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και 1800 τεθωρακισμένων 20 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σοζτζού

Η Αμερική και η Ελλάδα οπλίζουν τα σύνορά μας. Οι ΗΠΑ θέλουν πάνω από 20 νέες βάσεις στην Ελλάδα.

CNNTürk

Για πρώτη φορά προσκλήθηκε η Αθήνα! Τεράστια αμερικανική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη.

Tele1 TV

Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται στην Ελλάδα.

Τουργκιούν

Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχα.

Γενί Τσαγ

Το μάτι των ΗΠΑ στα στενά.

Σύστημα με κάμερες και ραντάρ στον Έβρο

Την ίδια ώρα, νευρικά σχόλια προκαλεί και η προετοιμασία εγκατάστασης, εκ μέρους της Ελλάδας, συστημάτων ραντάρ και καμερών στον Έβρο. Με τίτλο «Ραντάρ από την Αθήνα στον Έβρο» δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Χουριέτ» ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα, όπου αναφέρεται ότι σκοπός της εγκατάστασης του ραντάρ με εμβέλεια έως 15 χιλιομέτρων είναι η παρακολούθηση της τουρκικής πλευράς, στο πλαίσιο λήψης μέτρων εναντίον μίας πιθανής εισροής προσφύγων.

Οι κάμερες και τα ραντάρ, που παραγγέλθηκαν στα τέλη του 2019, θα τοποθετηθούν στα σύνορα του Έβρου μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέγερσης των στύλων επί των οποίων θα εγκατασταθεί ο εν λόγω εξοπλισμός. Τέλος, επισημαίνεται πως η χρηματοδότηση των ανωτέρω, που ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ότι αυξήθηκε κατά ένα μέτρο [4 → 5] το ύψος του φράκτη που ανηγέρθη κοντά στις Καστανιές.

Home