Συναγερμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στην Ελλάδα

Συναγερμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στην Ελλάδα

Σκέψεις για ολικό lockdown

«Κόκκινος» συναγερμός για τις μεταλλάξεις και ειδικότερα το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, κρούσμα του οποίου εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού ειδικοί και κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και δη το νοτιοαφρικανικό στέλεχος που επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Προβληματισμός για το εάν θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο εναντίον του.

Το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε σε ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και παραμένει άγνωστη η πηγή της μόλυνσης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα – γνωστοποίησε πως αναμένεται η ιχνηλάτηση.

Υπάρχουν πληροφορίες για ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα νοτιαφρικανικής μετάλλαξης στην πόλη, αναφέρει το Mega. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες ή υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση επ΄αυτού.

Ο ιερέας δεν έχει εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα και παραμένει σε κατ' οίκον καραντίνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι ειδικοί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΑΝΤ1, προκρίνουν δύο λύσεις για την αντιμετώπιση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης:

  • αυξημένο εμβολιασμό σε περιοχές όπου εντοπίζεται το εν λόγω στέλεχος
  • ισχυρό lockdown για να σταματήσει η διασπορά σε συνδυασμό με αυξημένο εμβολιασμό

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό είναι ακόμη και η πιθανότητα ενός ολικού lockdown.

Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται έξι άτομα στο νοσοκομείο Παπανικολάου με μετάλλαξη από τη Βρετανία. Χθες έγινε, μάλιστα, γνωστό πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας είναι συνολικά 173.

Μήνυμα ηρεμίας από τον Χαρδαλιά

Κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα για την ανάγκη αποφυγής πανικού.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή. Δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά» είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: 

«Σε κάθε περίπτωση και με την εξαιρετική συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή».

Προβληματισμός για το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις μεταλλάξεις και εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα».

Συμπλήρωσε πως πηγή ανησυχίας είναι και το ότι έχει «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη».

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη, όμως, αποτελεσματικότητα».

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Προειδοποίησε πως είναι μεγάλη η ανάγκη προετοιμασίας για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα αλλά και αυτή της λήψης πιο αυστηρών μέτρων.

 

Home