Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνέδριο για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Αθήνα

Offsite Team
- 10.12.2021

Συνέδριο για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Αθήνα

Στην Αθήνα διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, το συνέδριο με θέμα «Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, καθώς και από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου για το έργο που επιτελούν στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

«Η επί 47 χρόνια αδιευκρίνιστη τύχη των αγνοουμένων μας ως αποτέλεσμα της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 αποτελεί μια από τις τραγικότερες, σε ανθρώπινους όρους, πτυχές της ιστορίας του νησιού μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των αγνοουμένων ως «συνεχιζόμενο ειδεχθές έγκλημα», σημείωσε ότι αποτελεί «μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων βιώνουν μια τραγωδία, με το πέρασμα των χρόνων να εντείνει την αγωνία τους. «Ως ανθρωπιστικό το πρόβλημα δεν διακρίνει σε καμία περίπτωση τους αγνοούμενους με βάση την εθνοτική τους καταγωγή, αλλά αντιθέτως η προσπάθειά μας αφορά εξίσου όλους τους αγνοούμενους, Ελληνοκύπριους, Ελλαδίτες και Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα, εγείροντας το θέμα σε όλες τις επαφές με διεθνείς φορείς και οργανισμούς και στηρίζοντας το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. «Όμως, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού περιπτώσεων εκκρεμεί, αφού προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί», τόνισε.

Όπως είπε, η Τουρκία θα πρέπει να «συμμορφωθεί με την νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να τερματίσει την απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει».

«Οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου θα συνεχιστούν, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό της που επίσης αναγνώστηκε στο Συνέδριο, σημείωσε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων αποτελεί «για εκατοντάδες οικογένειες μια ανοικτή πληγή που αιμορραγεί».

Αναφέροντας ότι το θέμα των αγνοουμένων δημιουργεί μια «απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση», τόνισε ότι «το χρέος απέναντι στα αδέρφια μας που προσέφεραν τη ζωή τους θυσία για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα βαρύ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία φέρει «βαριά ευθύνη», με την συνεχιζόμενη «απροθυμία να συμβάλει ουσιαστικά –πέρα από κάποιες κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα– στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων».

Η κ. Σακελλαροπούλου κάλεσε την Τουρκία να «αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τέταρτη διακρατική προσφυγή, να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί ουσιαστικά.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και τα μέσα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εγείροντας διεθνώς το θέμα, ώστε «όλοι ανεξαιρέτως οι συγγενείς των αγνοουμένων να πάρουν τις απαντήσεις στο ερώτημα που τους βασανίζει για χρόνια».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, χαρακτηρίζοντας το θέμα των αγνοουμένων ως ένα «φρικτό έγκλημα πολέμου».

Αναφερόμενη στην τραγωδία που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά στηρίζει τις προσπάθειες της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων υποβοηθώντας το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕΑ) από τη σύσταση της.

«Η τουρκική αδιαλλαξία όμως και η άρνηση της Άγκυρας να δώσει πληροφορίες επιμένοντας στη συγκάλυψη του εγκλήματος και περιφρονώντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών, επιβραδύνει την επίλυση του ζητήματος παρατείνοντας το μαρτύριο των συγγενών», υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο για «εγκληματική στάση της Τουρκίας» στο συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν ιστορικά στο συγκεκριμένο θέμα εκ μέρους της Κυπριακής πολιτείας. «Οφείλουμε λοιπόν ως πολιτεία να μην μείνουμε μόνο στη δημόσια έκφραση συγγνώμης για ηθική ικανοποίηση των συγγενών, αλλά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επανόρθωση τραγικών λαθών του παρελθόντος», ανέφερε η κ. Δημητρίου. Όπως είπε, «το ζήτημα των αγνοουμένων δεν είναι προσωπική υπόθεση των συγγενών», αλλά «αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Η προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να είναι συνεχής», είπε η κ. Δημητρίου, διαβεβαιώνοντας τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι δεν είναι μόνοι. «Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας. Θα είμαστε στο πλάι σας, θα παλέψουμε μαζί σας, μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος μας αγνοούμενος», κατέληξε η κ. Δημητρίου, απευθυνόμενη στις οικογένειες των αγνοουμένων.

Κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σημείωσε ότι «σήμερα και κάθε μέρα στεκόμαστε όλοι αλληλέγγυοι με τις οικογένειες των περισσότερων από 2.000 αγνοουμένων».

Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι αυτές οι οικογένειες που «ζουν με τη διαρκή υπενθύμιση της απώλειας των αγαπημένων τους», «δικαιούνται μετά από δεκαετίες αβεβαιότητας μια ευκαιρία να πενθήσουν αυτούς που χάθηκαν».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι η Τουρκία παρεμποδίζει το έργο της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, αρνούμενη την πρόσβαση σε τουρκικά στρατιωτικά αρχεία και σε στοιχεία που τους αφορούν.

Όπως υπογράμμισε, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει το θέμα των αγνοουμένων ως θέμα παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεσμευόμαστε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, στηρίζοντας τις προσπάθειες των οικογενειών των αγνοουμένων», κατέληξε ο κ. Μενέντεζ.

ΚΥΠΕ

Home