Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα πιο «ακίνδυνα» και πιο «επικίνδυνα» ελληνικά νησιά για φέτος

Offsite Team
- 27.05.2020

Τα πιο «ακίνδυνα» και πιο «επικίνδυνα» ελληνικά νησιά για φέτος

Thumbnail
Σε τρεις κατηγορίες έχει χωρίσει το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας τα ελληνικά νησία

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών και την τουριστική περίοδο να ξεκινά άμεσα, το υπουργείο Υγείας μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν ένα σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών της Ελλάδας, ταξινομώντας τα σε τρεις ζώνες.   

Αυτή τη στιγμή η εμφάνιση νέων κρουσμάτων στη νησιωτική χώρα θεωρείται βέβαιη από τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα για περίπου τρείς εβδομάδες δεν έχει παρουσιάσει καμία απολύτως άνοδο τις καταγεγγραμένες περιπτώσεις κορονοϊού, και ο ιός στην Ελλάδα θεωρείται ότι έχει σχεδόν εξαλειφθεί. 

Οι επιτροπές υγείας και η κυβέρνηση ευελπιστούν ωστόσο ότι θα πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά άρα και ελεγχόμενη μετάδοση.  

Για τον λόγο αυτό τα νησιά θα θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο με υποδομές υγείας και θα  χωρίζονται σε τρεις ζώνες, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας. Παράλληλα, ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των νησιών.  

Αναλυτικότερα, τα νησιά ταξινομούνται σε ζώνες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου.   

Προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά όπως είναι οι Κυκλάδες και οι Σποράδες, των οποίων η πρόσβαση ή η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.  

Ως μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Αυτά είναι για παράδειγμα η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου δηλαδή Λέσβος, Σάμος και Χίος.  

Τέλος, στη ζώνη υψηλού κινδύνου κατατάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας.  

Αυτά είναι η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύροςκ.ο.κ.  

Στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας σημαντικό λόγο έχε το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο ήδη από σήμερα ο και για διάστημα τριών εβδομάδων θα πραγματοποιεί πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά.  

womantoc.gr

Home