Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αντιδρά στο κλείσιμο σχολείων στη Θράκη

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αντιδρά στο κλείσιμο σχολείων στη Θράκη

Το κλείσιμο οκτώ σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας είναι μέρος της πολιτικής πίεσης και της αφομοίωσης που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει η Ελλάδα έναντι της «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη, υποστηρίζει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσοϊ.  

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Άκσοϊ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια συστηματικά και με επιχείρημα το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων της μειονότητας στη Θράκη λόγω περισυλλογής και μη επαρκή αριθμό μαθητών, έχει μειώσει τον αριθμό των δημοτικών σχολείων – χωρίς πρότερα διαβούλευση – από 231 σε 115.

 

Ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα, στην οποία η ΕΕ είναι θεατής. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης και την καλεί να θέσει τέρμα στην παραβίαση – με απλές δικαιολογίες – του δικαιώματος στην εκπαίδευση των μελών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα εν λόγω σχολεία.

ΚΥΠΕ

Home