Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσαβούσογλου: Έχουμε παράθυρο ευκαιρίας για διαλογο Τουρκίας - ΕΕ

Offsite Team -
27.01.2021 - 16:01

Τσαβούσογλου: Έχουμε παράθυρο ευκαιρίας για διαλογο Τουρκίας - ΕΕ

Thumbnail
"Συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για έναν Οδικό Χάρτη και να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα"

Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διάσκεψης με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “το περασμένο έτος ήταν δύσκολο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ”. “Ήταν μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων, ιδίως σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και η Λιβύη. Η ΕΕ έτεινε μια χείρα στην Τουρκία τον Δεκέμβριο. Εμείς, με τη σειρά μας, ανταποκριθήκαμε θετικά. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας ενώπιον μας. Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία φαίνεται να δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ συμφωνεί”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για έναν Οδικό Χάρτη και να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα για την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος. “Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με αυτόν τον Οδικό Χάρτη με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Μισέλ. Πιστεύω ότι η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Θα έχει υποστηρικτική επιρροή σε ένα πολύ ευρύ φάσμα πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας. Φυσικά, υποστηρίξαμε την εταιρική σχέση μας από αυτή την άποψη και έχουμε δείξει από την προσφυγική κρίση το 2016 ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης. Χάρις στις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας με την ΕΕ, καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης. Εδώ υπάρχει μια πραγματική εταιρική σχέση. Ως υποψήφια χώρα, δεσμευόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “αμφότερες οι πλευρές έχουν τις προσδοκίες τους”. “Απαιτούμε επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και της Τελωνειακής Ένωσης. Αναμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η μετανάστευση. Ξεκινήσαμε να διεξάγουμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Βρισκόμαστε επίσης σε συνομιλίες με τη Γαλλία σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεών μας. Μια διαδικασία μεταρρύθμισης βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη χώρα. Έχουμε επίσης υποβάλει προτάσεις για διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο και για διάσκεψη επί της Ανατολικής Μεσογείου” συνέχισε.  

"Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη της Ολλανδίας είναι ζωτικής σημασίας. Η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων ελήφθη κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ολλανδίας. Η Ολλανδία διαδραμάτισε επίσης πολύ σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για τη μετανάστευση”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ελλάδα - Τουρισμός: Σάρωσαν οι αφίξεις και τον Ιούνιο

Offsite Team -
02.07.2022 - 22:45

Ελλάδα - Τουρισμός: Σάρωσαν οι αφίξεις και τον Ιούνιο

Υψηλές επιδόσεις στην Κρήτη

Οι αφίξεις ξένων τουριστών έχουν πάρει φωτιά, με τις πληρότητες να αγγίζουν κόκκινο, φτάνοντας ήδη τον Ιούλιο το 90%, και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να βουλιάζουν.

Ο Ιούνιος σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του χώρου πήγε πολύ καλά, κάτι που φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία των αεροδρομίων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις ήδη ξεπερνιούνται οι επιδόσεις του τουρισμού πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Σημειώνεται πως το 2019, που ήταν η χρονιά- ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό είχαμε πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέψεις από το εξωτερικό και εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνουν στοιχεία από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη "απογειώθηκαν" τον Ιούνιο, σημειώνοντας περισσότερες αφίξεις έναντι του 2019, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως κινούνται σε αυξήσεις έναντι του 2019 της τάξης του 8% και 3% αντίστοιχα, ενώ στις Κυκλάδες τα ποσοστά είναι υψηλότερα, 22% για την Μύκονο και 49% για την Σαντορίνη.

Όπως επισημαίνει, ήδη μέχρι τώρα, ο φετινός Απρίλιος ξεπέρασε τις αφίξεις του Απριλίου του 2019 κατά 13% και ο Μάιος κατά 5%. Ομοίως και ο Ιούνιος του 2022 παρουσιάζει μια πράγματι εντυπωσιακή πορεία, ξεπερνώντας κατά 13% τον Ιούνιο της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό, μόνο κατά τις πρώτες 26 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport και της ΥΠΑ, στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Καρπάθου) προσγειώθηκαν 4.898 αεροπλάνα μεταφέροντας 771.941 επιβάτες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (376.415.042) επέλεξαν τη Ρόδο, 182.410 την Κω, 114.873 την Σαντορίνη, 83.581 την Μύκονο και 14.662 την Κάρπαθο.

Υψηλές επιδόσεις στην Κρήτη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν με βάση τις κρατήσεις πως θα αγγίξουν πληρότητες έως 100% όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να έρχεται δεύτερο στις προσεγγίσεις μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος

Για το νησί, ο κορυφαίος τουριστικός όμιλος Tui περιμένει σεζόν-ρεκόρ, ενώ συνολικά η φετινή κίνηση θα πλησιάσει τα επίπεδα του 2019.

Ο επικεφαλής της Tui Γερμανίας Στέφαν Μπάουμερτ τόνισε ότι οι κλασικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Ελλάδα, παραμένουν στην κορυφή της ζήτησης, ενώ ισχυρή άνοδο σημειώνουν η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Αίγυπτος. "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ισχυρή ζήτηση. Ειδικά για την Κρήτη, προβλέπεται σεζόν-ρεκόρ", είπε.

Απογειώνεται η Αθήνα

Στα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική τροχιά ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο "Aviation Event” .  

Όπως υπογράμμισε, παρά τις νέες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά το γεγονός ότι σημαντικές τουριστικές αγορές -όπως η Ρωσία λόγω του πολέμου και η Κίνα λόγω της Covid-19- είναι φέτος απούσες, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας βρίσκεται ήδη σχεδόν στα επίπεδα του 2019.

"Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι τα, μέχρι τώρα, μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούνιο, η κίνηση στο "Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει επανέλθει σχεδόν στο 94% συγκριτικά με τα επίπεδα του ίδιου μήνα του 2019 και οι πτήσεις στο 97%. Εξαιρετικές είναι, επίσης, οι επιδόσεις και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport. Παράλληλα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Απρίλιο, δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 7,5% σχέση με τον Απρίλιο του 2019 όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση, ενώ περιμένουμε να ανακοινωθούν και τα στοιχεία του Μαΐου", επισήμανε ο κ. Κικίλιας. 

capital,gr

Home