Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσαβούσογλου για Αγ. Σοφία: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει

Offsite Team
- 13.07.2020

Τσαβούσογλου για Αγ. Σοφία: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει

Thumbnail
Επίθεση στην Ελλάδα από τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να σχολιάζει για την Αγία Σοφία, υποστήριξε ο Τουρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών στην Δυτική Θράκη. Για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι όλα ξεκίνησαν με τον Χάρτη της Σεβίλλης και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις τις οποίες πρέπει να εγκαταλείψει. 

Στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι απορρίπτουν έντονα τα σχόλια με τα οποία γίνεται παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Αναφερόμενος στις επικρίσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ και τις ανησυχίες για καταστροφή του μνημείου ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για 481 χρόνια ήταν τζαμί και δεν καταστράφηκε. “Άλλωστε σε αυτό το θέμα είμαστε κι εμείς ευαίσθητοι και το προστατεύουμε”, ανέφερε.

Όπως είπε οι υποδείξεις της ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτό το θέμα τους προκάλεσαν έκπληξη. Πρόσθεσε ότι τον 8ο αιώνα είχε χτιστεί το τζαμί Γκόρντοβα στην Ισπανία και τον 13ο αιώνα μετατράπηκε σε εκκλησία. Όπως είπε σήμερα χρησιμοποιείται ως εκκλησία και είναι στην λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ. “Είτε χρησιμοποιείται ως τζαμί είτε ως εκκλησία, το σημαντικό είναι να μπορεί να διατηρείται”, υποστήριξε. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι σήμερα η τελευταία χώρα που μπορεί να κάνει σχόλιο είναι η Ελλάδα “επειδή στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών η Ελλάδα είναι από τις πιο σκληρές χώρες, από αρνητικής άποψης. Σήμερα εμείς βλέπουμε την καταπίεση που ζουν στη Δυτική Θράκη οι Τούρκοι. Η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της είναι η Ελλάδα. Αναφερόμαστε στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, δεν υπάρχει συνεχώς ανοιχτό τζαμί. Και στη Δυτική Θράκη μπορείτε να το φανταστείτε; Ο εκλεγμένος μουφτής καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης επειδή διεξήγαγε τελετή κηδείας. Ή γιατί έκανε προσευχή της Παρασκευής. Που στον κόσμο γίνεται αυτό;» είπε.

Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να πάει σε μια κηδεία ή να κάνει λειτουργία στην εκκλησία και η Τουρκία να τον καταδικάσει. «Δεν θα ξεσηκωθεί ο κόσμος; Αλλά η Ελλάδα το κάνει αυτό. Τώρα με πρόφαση τον κορωνοϊό η Ελλάδα σίγησε το εζάνι (προσευχή από μιναρέ). Λένε ότι και στις εκκλησίες σταμάτησαν τις λειτουργίες. Όμως άλλο πράγμα η λειτουργία. Μήπως σταμάτησες και τις καμπάνες; Όχι. Τότε γιατί σταματάς το εζάνι; Δηλαδή η Ελλάδα σε αυτό το θέμα δεν έχει δικαίωμα να μιλά. Το λέω ειλικρινά. Δεν το λέω επειδή έχουμε εντάσεις τον τελευταίο καιρό με την Ελλάδα. Το λέω ως κάποιος που διετέλεσε καθήκοντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για 11 χρόνια», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό τον θαλάσσιων ορίων και την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας εμείς χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι”. Συνέχισε, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά "διεξάγει γεωτρήσεις μονόπλευρα και παρά τις προειδοποιήσεις μας υπογράφει συμφωνίες ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας με άλλες χώρες. Η Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο κάνει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αποκλείοντας την Τουρκία. Δηλαδή οι τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις όλες είχαν στόχο να αποκλείσουν την Τουρκία".

Άλλωστε συνέχισε, όλα ξεκίνησαν με αυτό τον χάρτη της Σεβίλλης. "Εδώ ο κόκκινος χάρτης (δείχνει τον χάρτη) είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης της Ελλάδας. Τί σημαίνει χάρτης της Σεβίλλης; Δηλαδή αυτά τα κόκκινα πεδία υφαλοκρηπίδας παραχωρούνται στην ε/κ πλευρά και στην Ελλάδα. Βλέπετε η Τουρκία δεν φαίνεται καν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Αττάλειας, να'ναι καλά, άφησαν στην Τουρκία λίγο χώρο να ανασάνει. Στα Άδανα και πάλι δεν υπάρχει καθόλου. Δεν άφησαν πεδίο για να κατέβουμε στη θάλασσα. Δείχνει την πρόθεση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς. Να φυλακίσουν εδώ την Τουρκία. Αυτός ο χάρτης είναι η αρχή όλου του προβλήματος”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι “η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις μαξιμαλιστικές θέσεις. Αν προσεγγίσει σε δίκαιο διαμοιρασμό και πείσει την ε/κ πλευρά να διαμοιραστεί τους υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί με δίκαιο τρόπο με τους Τ/κ, το 80% του προβλήματος θα επιλυθεί άλλωστε. Τότε θα καθίσουμε και θα τα συζητήσουμε αυτά μεταξύ μας”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “την περίοδο που έχουμε μπροστά μας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, είτε με τις εταιρείες της Λιβύης, είτε με την Ιταλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εργασίες με τρίτες χώρες”. 

ΚΥΠΕ

Home