Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Βάζουν τρικλοποδιές στην συμφωνία
Μετά από πρόταση της Τυνήσιας Ουιντέντ Μπουσαμαουί, η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2015

Την πρωτοβουλία να προταθούν ως υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, παρουσίασε σήμερα η Τυνήσια Ουιντέντ Μπουσαμαουί, η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2015 ως μέλος του Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο FON των Σκοπίων. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων FON Νάνο Ρούζιν.

Η Ουιντέντ Μποσαμαουί και οι κκ. Κούλογλου και Ρούζιν έγιναν χθες δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα συναντηθούν και με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, η πρόταση της Νομπελίστριας Ουιντέτ Μποσαμαουί για την υποψηφιότητα των κκ. Τσίπρα και Ζάεφ για το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα. Όπως δήλωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν υπάρχουν άλλα τόσο μεγάλα διεθνή γεγονότα όσο η συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορεί να κερδίσει το βραβείο. Η ίδια η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται για το μόνο καλό νέο που μπορεί να παρουσιάσει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο επίλυσης διεθνών διενέξεων. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα θα λάβει την υποστήριξη, εκτός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων είτε ανήκουν στην αριστερά, στο κέντρο ή στην δεξιά».

Παράλληλα, ο κ. Κούλογλου σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα, επιδιώκοντας τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου η ένταση αυξάνεται στις σχέσεις Κοσόβου και Σερβίας.

Home