Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσίπρας: Η ρωσική εισβολή επαναφέρει Ευρώπη σε επικίνδυνες εποχές

Offsite Team
- 01.03.2022

Τσίπρας: Η ρωσική εισβολή επαναφέρει Ευρώπη σε επικίνδυνες εποχές

Thumbnail
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου»

Την απερίφραστη καταδίκη του απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη σημερινή συζήτηση για την ουκρανική κρίση.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», συμπλήρωσε.

«Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε απέναντι μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό».

Τονίζοντας την ανάγκη άμεσου τερματισμού της ρωσικής εισβολής, ο κ. Τσίπρας συντάχθηκε υπέρ των αυστηρών κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης και όχι του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για το γεγονός, όπως είπε, ότι η Ελλάδα αποφάσισε να στείλει μονομερώς –και όχι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων– αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Επί του ίδιου θέματος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είχε υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ ή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.

Απευθύνοντας στον κ. Μητσοτάκης την κριτική ότι δεν επιτρέπεται να αποφασίζει μόνος του για τέτοιου είδους ζητήματα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί από συμμετέχουσα σε πρωτοβουλίες ειρήνης «σε εμπλεκόμενη του πολέμου». «Οποιοδήποτε σήμα πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η ουκρανική κρίση, δημιουργούν πρόσθετους λόγους για την επιδίωξη ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως λανθασμένο τα αφήγημα περί «απομονωμένης Τουρκίας», καλώντας την κυβέρνηση να μην προσχωρεί στην «αναβλητική διπλωματία».

«Θυμίζω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου. Η θέση αυτή είναι ορθή, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για απαράδεκτες διεκδικήσεις, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ο αναθεωρητισμός για τη Συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο κ. Τσίπρας, στη δευτερολογία του.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι μέσω της ουκρανικής κρίσης επιχειρεί να δικαιολογήσει την επιλογή των «υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών». «[Δ]εν πρόκειται να δεχθούμε να υπάρχει ένα κλίμα αναγκαιότητας υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΚΥΠΕ

Home