Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αργεί η απόφαση για τους δύο μοναχούς - Νέες αποκαλύψεις με βίντεο και διαλόγους

Offsite Team
- 14.03.2024

Αργεί η απόφαση για τους δύο μοναχούς - Νέες αποκαλύψεις με βίντεο και διαλόγους

Ανακριτική Επιτροπή, πόρισμα και μετά Συνοδικό Δικαστήριο - Κατέθεσαν ήδη δύο από τους μοναχούς στην Αστυνομία

«Επιθυμία και πρόθεση του Αρχιεπισκόπου και των Συνοδικών είναι να να κλείσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν  ούτως ώστε να αποτραπεί ο σκανδαλισμός των πιστών και μάλιστα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε», δήλωνε στις 8/3 ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, μετά την έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Στο μικροσκόπιο του Φόρου οι διαχειριστές των χρημάτων των Εκκλησιών

Παρά την επιθυμία λοιπόν των Συνοδικών να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, η υπόθεση καθυστερεί και πολύ μάλιστα, αφού όχι απλά δεν κατέθεσε κανείς τελικά την Τετάρτη στο Συνοδικό Δικαστήριο, αλλά αποφασίστηκε όπως τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, εξεταστούν πρώτα από Ανακριτική Επιτροπή.  Η Ανακριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τρεις Αρχιερείς και δύο κληρικούς.

Ουσιαστικά ακολουθούνται κατά γράμμα πλέον οι διαδικασίες που προνοεί το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι ο δρόμος για να κλείσει η υπόθεση είναι πολύ μακρύς ακόμη. 

Το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ολοκλήρωση της υπόθεσης που αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ φαντάζει αδύνατο να υλοποιηθεί ως προς τους αρχικούς στόχους που ήταν να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν και την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να ζητήσει από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, όπως ανέφεραν έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές στο ΚΥΠΕ. 

Σημείωσαν ότι το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο δίνει σημασία στο να είναι ολοκληρωμένες οι διαδικασίες, αδιάβλητες, να υπάρχει ένα αξιόπιστο πόρισμα, δηλαδή να λάμψει η αλήθεια και έτσι αποδυναμώνεται εκείνο που λεγόταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο πιο σύντομα.Όπως ανέφεραν, θέλουν να τηρηθούν τα πάντα και να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

Και ενώ οι διαδικασίες καθυστερούν και οι μέρες παιρνούν, όχι απλά δεν καταλαγιάζουν οι συζητήσεις και η αναστάτωση στην Εκκλησία, αλλά τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα με νέες αποκαλύψεις, διαλόγους αλλά και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Το βίντεο με την απάτη με το μύρο

Την Τετάρτη η εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ηγούμενος της Μονής, να δίνει οδηγίες σε άλλο μοναχό να γεμίσει με μύρο τον Σταυρό. Ως γνωστό ο Ηγούμενος κατηγορείται ότι έλεγε στους πιστούς ότι ο Σταυρός αναβλύζει μύρο, στην προσπάθεια του να τους ξεγελάσει ότι κάνει θαύματα, εκμεταλλευόμενος τον πόνο τους. 

Στο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της Μονης, φαίνεται ουσιαστικά η διαδικασία της προετοιμασίας και του γεμίσματος του Σταυρού με μύρο. Σε κάποια στιγμή ακούγεται ο Ηγούμενος να λέει στον μοναχό να βάλει αρκετό μύρο στον Σταυρό μέχρι να «κολυμπώσει». Οι μοναχοί μέσω επιστολής από τους δικηγόρους τους, μιλούν και σκηνοθετημένο και χαλκευμένο βίντεο. 

Έψαχναν κρυψώνα για το χρηματοκιβώτιο - Περίμεναν την έφοδο του Ταμασού

Την ίδια μέρα ο Reporter, δημοσίευσε διαλόγους μεταξύ των μοναχών από οπτικοακουστικό υλικό, στους οποίους ακούγονται οι μοναχοί να συζητούν αναζητωντας κρυψώνα για το γνωστό πλέον χρηματοκιβώτιο αφού όπως προκύπτει, περίμεναν ότι θα γίνει έφοδος στη Μονή από τη Μητρόπολη Ταμασού για κατάσχεση των χρημάτων. 

Οι μοναχοί αναφέρουν διάφορες ιδέες όπως να μεταφερθεί στο σπίτι της μητέρας του ενός μοναχού, να κρυφτεί σε ερμάρι, να κρυφτεί κάτω από τη γη και να καλυφθεί με μπετόν, να κρυφτεί στην αποθήκη με τα πλυντήρια κ.α. Γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το πώς μπορεί να κρυφτεί το χρηματοκιβώτιο κάτω από τη γη και να καλυφθεί με μπετόν. 

Η διαδικασία μέσω Ανακριτικής Επιτροπής - Αναμένεται πόρισμα

Την υπόθεση αναλαμβάνει πλέον η Ανακριτική Επιτροπή. Σύμφωνα με το Καταστατικό, εάν η Ανακριτική Επιτροπή κρίνει ως αναγκαία τη διεξαγωγή ανακρίσεων, ορίζει ως ανακριτή ένα από τα μέλη της. Η Επιτροπή παρακολουθεί την πορεία του έργου του ανακριτή.

Ο ανακριτής που διορίζεται, έχει ως καθήκον να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης προς ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας. Με αυτόν τον στόχο συλλέγει κάθε σχετική μαρτυρία, ανεξάρτητα εάν αυτή τείνει σε θεμελίωση της ενοχής, ή σε απαλλαγή του υπόπτου.

Ο ανακρικής μπορεί να ζητήσει να του παρουσιαστούν έγγραφα ή άλλα τεκμήρια από τους μάρτυρες ενώ αν κάποιος χωρίς εύλογη αιτία αρνείται να προσκομίσει ή να παραδώσει οποιαδήποτε έγγραφο που πράγματι βρίσκεται στην κατοχή του, θεωρείται ένοχος εκκλησιαστικού αδικήματος και υπόκειται σε προβλεπόμενες εκκλησιαστικές ποινές.

Αφού ολοκληρώσει το ανακριτικό του έργο, ο ανακριτής συντάσσει το πόρισμα του, το οποίο υποβάλλει μαζί με τον φάκελο της ανάκρισης στην επιτροπή. Το πόρισμα περιλαμβάνει περίληψη μαρτυριών και την εισήγηση του, εάν στοιχειοθετείται ή όχι διάπραξη εκκλησιαστικού αδικήματος.

Ακολούθως η Ανακριτική Επιτροπή αξιολογεί το πόρισμα και αποφαίνεται για την άσκηση δίωξης ή όχι κατά του συγκεκριμένου προσώπου.

Εάν αποφασίσει την άσκηση δίωξης και την παραπομπή του, ορίζει τον κληρικό που θα εκπληρώσει χρέη Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, για παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Ακολούθως, ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, συντάσσει το κατηγορητήριο με βάση το ανακριτικό υλικό και την απόφαση της Ανακριτικής Επιτροπής. Στο κατηγορητήριο, καταγράφονται οι κατηγορίες, οι κανόνες που παραβιάστηκαν, η ποινή που προβλέπεται καθώς επίσης περιγράφονται τα γεγονότα.

Μετά τη σύνταξη του κατηγορητηρίου ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας καταχωρίζει το κατηγορητήριο στη Γραμματεία του Συνοδικού Δικαστηρίου και αποστέλλει κλήση στους κατηγορούμενους για να παρουσιαστούν συγκεκριμένη ώρα και μέρα ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Συνεχίζει και η Αστυνομία τις έρευνες

Εξάλλου, συνεχίζονται από πλευράς Αστυνομίας οι έρευνες με εντατικούς ρυθμούς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι και οι δύο ανακριτικές ομάδες συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, λαμβάνοντας καταθέσεις, εξετάζοντας κάποια τεκμήρια, έγγραφα που ληφθήκαν για τεκμήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία διερευνά δύο ξεχωριστές υποθέσεις όσον αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ.

Η μια αφορά την καταγγελία που έγινε από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, που η καταγγελία έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπου η υπόθεση αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, την οποία διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η Αστυνομία από αριθμό μοναχών της συγκεκριμένης Μονής, κάποιοι εκ των οποίων ήδη έχουν δώσει κάποιες αναφορές και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους σε σχέση με τις δικές τους καταγγελίες που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα αδικήματα.

Τη Δευτέρα έγκυρη πηγή του ΚΥΠΕ ανέφερε ότι λήφθηκαν ήδη καταθέσεις από δύο εκ των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, οι οποίοι έχουν προβεί σε καταγγελίες. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους μοναχούς, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκ των δύο μοναχών που κατέθεσαν, ο ένας έστειλε την κατάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή από το προηγούμενο Σάββατο και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να την υπογράψει, ενώ ο δεύτερος μοναχός πέρασε τη Δευτέρα την πύλη του Αρχηγείου της Αστυνομίας και έδωσε κατάθεση. «Η πρόθεση είναι να ληφθούν και από τους άλλους δύο (μοναχούς) καταθέσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

Μπαίνει και ο Φόρος στη Μονή για έλεγχο

Στο μεταξύ, μετά και τον σάλο που προκλήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή επικοινώνησε με τον Έφορο Φορολογίας, ζητώντας του όπως διερευνήσει τα μεγάλα ποσά που διακινήθηκαν από τη Μονή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, στο μικροσκόπιο του το Τμήμα Φορολογίας θα θέσει κυρίως τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και πώς αυτά διαχειρίστηκαν τα χρήματα της Μονής.

0
Home