Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουνί, Παλαιχώρι και Κυπερούντα οι νέοι τουριστικοί προορισμοί στα ορεινά

Σωτήρης Νικηφόρου
- 30.05.2023

Βουνί, Παλαιχώρι και Κυπερούντα οι νέοι τουριστικοί προορισμοί στα ορεινά

Ανακαινίσεις ξενοδοχείων, νέα αγροτουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και άλλες αναπτύξεις σε αρκετές ορεινές περιοχές

Αρκετά ιδιωτικά έργα τρέχουν αυτή την περίοδο στα ορεινά που έχουν στόχο την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών Τροόδους. Ανακαινίσεις ξενοδοχείων, δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων, νέες ταβέρνες και οινοποιία, θεματικά πάρκα, οικιστικές αναπτύξεις και όχι μόνο, είναι το σκηνικό που δημιουργείται στα ορεινά και υπόσχεται σημαντική ανάπτυξη με στόχο φυσικά την αναβάθμιση των περιοχών και της ζωής των κατοίκων. 

Όπως αναφέρει στην OffsiteNews o Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Τροόδους (ΕΤΑΠ), για παράδειγμα στις Πλάτρες ανακαινίζονται συνεχώς ξενοδοχεία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Αυτή τη περίοδο νέα καταλύματα αναγείρονται στην κοινότητα Πλατρών. Στην ουσία πρόκειται για παλιά καταλύματα τα οποία για χρόνια είχαν μείνει κλειστά.Τα καταλύματα αγοράστηκαν από διάφορους επενδυτές και αυτή την περίοδο ανακαινίζονται αποκτώντας μια εντελώς διαφορετική μορφή. Συγκεκριμένα έχουν  ενοικιαστεί τα ξενοδοχεία  Forest Park και Καλλιθέα σε νέους ιδιοκτήτες .Ανακαινίστηκε εντελώς το ξενοδοχείο Petit Palais. Τα παλιά ξενοδοχεία Πεντελη και Splendid Hotel ανακαινίζονται και μέχρι το 2025 θα λειτουργήσουν με μια εντελώς διαφορετική μορφή».

φ

Θυμίζουμε ότι στις Πλάτρες είναι υπό κατασκευή και η πολυτελής οικισιτκή ανάπτυξη Guru Mountain Resort η οποία περιλαμβάνει επαύλεις, πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα.

Φ

Ο κ. Κωνσταντίνου μας ανέφερε επίσης οτι και το στον Καλοπαναγιώτη αναμένεται σύντομα να ανοίξει τις πόρτες του και το σύγχρονο μοναδικής αρχιτεκτονικής οινοποιείο το οποίο θα λειτουργεί κι ως χώρος εκδηλώσεων. Πρόκειται για το Οινοποιείο Λαμπαδιστής το οποίο είναι 4700 τετραγωνικά μέτρα καταπληκτικής αρχιτεκτονικής, βραβευμένο με το Α’ Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο στα Κρατικά προγράμματα Αρχιτεκτονικής 2022. 

φ

Οι τρεις νέοι τουριστικοί προορισμοί:

Το Βουνί, το Παλαιχώρι και η Κυπερούντα είναι οι νέοι τουριστικοί προορισμοί της Κύπρου τα τελευταία χρόνια όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου καθώς προσελκύουν ολοένα και περισσότερους ντόπιος κυρίως αλλά και ξένους επισκέπτες.

Ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια πέραν από τα γνωστά ορεινά θέρετρα (Πλάτρες, Καλοπαναγιώτη, Πεδουλά, Πλάτρες, Κακοπετριά, Αγρός, Ομοδος) έχουν αρχίσει να μπαίνουν σταδιακά στον τουριστικό χάρτη και νέες κοινότητες.

Βουνί

Φ

Το Βουνί τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό προορισμό μέσα από αρκετές αναπτύξει που έχουν γίνει. Η κοινότητα είναι ολόκληρη ένας παραδοσιακός γραφικός οικισμός. Την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί αρκετά αξιόλογα  αγροτουριστικά καταλύματα σε συνδυασμό με νέα ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία τα οποία συνέβαλαν στη μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας.

Παλαιχώρι

φ

Η γραφική πλατεία του Παλαιχωρίου κάτω από τα πλατάνια έχει καταστεί σημαντικός πόλος έλξης κυρίως τα σαββατοκυρίακα. Έχουν λειτουργήσει περιμετρικά της πλατεία καφετέριες και εστιατόρια τα οποία σε συνδυασμό με τα αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία της κοινότητας έχουν αυξήσει σημαντικά τους επισκέπτες .

Κυπερούντα

φ

Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου .Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές τουριστικές υποδομές (ξενοδοχείο Λιβαδιά, αγροτουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, Adventure Mountain park) H γραφική πλατεία με τα μικρά εστιατόρια και τις καφετέριες  που την περιβάλλουν, συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες .Οι ετήσιες επίσης ποιοτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών .

Ο κ. Κωνσταντίνου μας μίλησε και για τον θεσμό των Χρωματιστών Χωριών του Υφυπουργείου Τουρισμού: «Το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για αύξηση των επισκεπτών στις κοινότητες δημιούργησε το θεσμό των χρωματιστών χωριών. Ο πιο πάνω θεσμός λειτουργεί με επιτυχία στην ευρώπη κυρίως στη Γαλλία .Για να πιστοποιηθεί μα κοινότητα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική της αναβάθμιση , στην καθαριότητα, στην ανάπτυξη του πρασίνου και τη δημιουργία χρωματιστών  κήπων, στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από θεσμοθετημένες δράσεις κ.λ.π. Οι κοινότητες υποβάλλουν αίτηση αξιολογούνται από το υφυπουργείο και όσοι πιστοποιούνται τυγχάνουν μεγαλύτερης προβολής από το υφυπουργείο με απώτερο στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας .Οι κοινότητες που συμμετέχουν αξιολογούνται σε ετήσια βάση ώστε να βελτιώνονται .Οι κοινότητες που συμμετέχουν στο θεσμό μπορούν να τύχουν επιχορήγησης από το υφυπουργείο για δράσεις που αφορούν την βελτίωση της αισθητικής τους αναβάθμισης (ανάπτυξη χώρων πρασίνου, αισθητική αναβάθμιση πλατειών,κλπ)».

Τα πιστοποιημένα χρωματιστά χωριά σήμερα είναι έξι:

Σωτήρης Νικηφόρου

Home