Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής του ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνού ο ΠτΔ (ΦΩΤΟΣ)

Offsite Team
- 06.06.2023

Εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής του ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνού ο ΠτΔ (ΦΩΤΟΣ)

ΦΩΤΟΣ: «Εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική ο Μ. Κεραυνός»-Στο ίδρυμα Ελπίδα για παιδιά με καρκίνο τα έσοδα από την έκθεση

Μέσα από τις πολύχρωμες και ζωντανές πινελιές του ο Μάκης γεμίζει τον θεατή με φως και αγάπη για τον τόπο ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τελώντας το βράδυ της Τρίτης τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στη Λευκωσία.

φ

«Η σημερινή έκθεση που εγκαινιάζουμε αποδεικνύει ότι οι ευαισθησίες και η λατρεία του για τα τοπία της Κύπρου και της Ελλάδας παραμένουν κυρίαρχα με έντονες παραστατικές, μαγικές πινελιές γεμάτες ζωντάνια», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στο εξαιρετικό ταλέντο του Υπουργού Οικονομικών στη ζωγραφική, είπε ότι νοιώθει «μεγάλη τιμή που σήμερα ο Μάκης Κεραυνός μοιράζεται ένα μέρος της ψυχής και του ταλέντου με όλους εμάς».

φ

Είπε ακόμη ότι είναι μεγάλη τιμή να τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του ΥΠΟΙΚ, μια πρόσκληση που έλαβε, όπως είπε, πριν εκλεγεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι γνωρίζει την αφοσίωση του κ. Κεραυνού στην υπηρεσία της χώρας, «όπως αποδεικνύεται απόψε στην σημασία που δίδεις στην τέχνη και στον πολιτισμό».

φ

Ανέφερε ότι ο ΥΠΟΙΚ από το δημοτικό σχολείο επέδειξε αγάπη προς την ζωγραφική και πρόσθεσε ότι ο κ. Κεραυνός «αποτυπώνει άριστα στο χαρτί ό,τι τον εμπνέει από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας».

Ανέφερε επίσης ότι «τα έργα του αποδεικνύουν την λατρεία του στην πατρική γη αφού το πινέλο του ζωντανεύει μέσα από τα χωριά, τις κυπριακές αμμουδιές, τα βράχια και τα καμπαναριά» και πρόσθεσε ότι παρατηρώντας τους πίνακές του διαπιστώνεις τη βαθιά αρχέγονη αγάπη του προς το κυπριακό τοπίο.

φ

Το ελληνικό νησιώτικο πέλαγος που γνώρισε ταξιδεύοντας όπως η Σάμος, το Πήλιο, ο Πειραιάς, η Λέσβος, οι ανθισμένες αμυγδαλιές της κυπριακής υπαίθρου, οι ελιές με τους αινιγματικούς κορμούς τους και τα κάστρα της Κύπρου είναι μόνο μερικές από τις πηγές έμπνευσης και έκφρασης του Μάκη Κεραυνού, ανέφερε και πρόσθεσε ότι αγαπημένος πίνακας του ΥΠΟΙΚ είναι «το λατρευτό του σκυλί».

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο διάλλειμα που υπήρξε στην καλλιτεχνική δημιουργία του ΥΠΟΙΚ που ήταν η τουρκική εισβολή του 1974 και «οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ακολούθησαν».

φ

Αναφερόμενος στην μαζική παρουσία στα εγκαίνια των συναδέλφων του Υπουργών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό «είναι ένδειξη της εκτίμησης που έχουν προς το πρόσωπο» του Υπουργού Οικονομικών «και σε καμία περίπτωση η παρουσία τους εδώ δεν σχετίζεται με τις διαβουλεύσεις που έχουμε τις τελευταίες ημέρες για καθορισμό της οροφής κάθε Υπουργείου για τον προϋπολογισμό του 2024».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είναι σημαντικό ότι η έκθεση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμα Ελπίδα που εργάζεται για την υποστήριξη παιδιών με καρκίνο.

Μιλώντας ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι πιο πολλοί με γνωρίζουν ως πολιτικό και αυστηρό τεχνοκράτη» και πρόσθεσε πως «είναι δύσκολο να μην είσαι αυστηρός όταν χειρίζεσαι κάτι το οποίο ιδιαίτερα σε επίπεδο κράτους ή Κυβέρνησης πάντοτε είναι μη επαρκές αγαθό μπροστά στις πάντοτε μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας που ζητείται να ικανοποιηθούν».

Φ

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς συνάδει το προφίλ του Υπουργού Οικονομικών με το προφίλ του ζωγράφου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «τελικά μπορεί να συνάδει» και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη ζωγραφική συναντάς ψυχική ηρεμία και γαλήνη».

«Μέσα από τα χρώματα, το φως και την απόλυτη ελευθερία στην έκφραση και στη δημιουργία που χαρακτηρίζεται την εικαστική τέχνη κερδίζεται η χαρά, η ηρεμία και η αναζωογόνηση», πρόσθεσε.

Φ

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών μνημόνευσε τους δασκάλους μέντορές του που συνάντησε στην πορεία της ζωγραφικής τέχνης, οι οποίοι ήταν οι αείμνηστοι Λευτέρης Οικονόμου και Ανδρέας Ασπρόφτας και οι παρόντες στην έκθεση Κυριάκος Λύρας και ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρη.

Αναφερόμενος στο ίδρυμα Ελπίδα για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, στο οποίο θα δοθούν τα έσοδα από την έκθεση, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το ίδρυμα δίδει καθημερινά ένα δύσκολο και επίμονο αγώνα, αλλά ευγενή, προσθέτοντας ότι από χρόνια στηρίζει αυτό το ίδρυμα και συνήθιζε να επισκέπτεται «αυτά τα μικρά παιδιά με τα μεγάλα απορία μάτια και τα γυμνά κεφαλάκια τους στο Μακάρειο Νοσοκομείο».  

«Πήγαινα για να δώσω δύναμη και ελπίδα. Σας διαβεβαιώ ότι εγώ έφευγα πιο δυνατός επηρεασμένος από τις ηρωικές μικρές φυσιογνωμίες, πραγματικούς μαχητές της ζωής», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλους στον βαθμό που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την φιλανθρωπική προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελπίδα, γιατρό Λοΐζο Λοΐζου, τον οποίο χαρακτήρισε «ακούραστο μαχητή».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο γιατρός Λοϊζος Λοϊζου και ο ζωγράφος Κυριάκος Λύρας.

ΚΥΠΕ

Home