Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εγκρίνεται το σχέδιο σε 10 μέρες & κατεδαφίζονται οι 43 προσφυγικές πολυκατοικίες

Offsite Team
- 18.03.2023

Εγκρίνεται το σχέδιο σε 10 μέρες & κατεδαφίζονται οι 43 προσφυγικές πολυκατοικίες

Θα ενημερωθούν για να μετακινηθούν οι ένοικοι - Τι προνοεί το νέο σχέδιο του ΥΠΕΣ με απλά λόγια

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Λύση στο πρόβλημα των επικίνδυνων και ακατάλληλων προσφυγικών πολυκατοικιών επιχειρεί να δώσει το νέο σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο εσωτερικών. 

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο σχέδιο. 

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, εκπροσωπώντας την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ και του Τμήματος Πολεοδομίας.

Το νέο σχέδιο επιδιώκει να δώσει καθολική διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών με σταδιακή επιδιόρθωση και των 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών, με άμεση προτεραιότητα τις 43 πολυκατοικίες που έχουν σοβαρά στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα. Οι 43 πολυκατοικίες βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Σημειώνεται ότι αρκετές από αυτές είναι στα Λατσιά.

Τονίζεται ότι τα προβλήματα στις 43 πολυκατοικίες εντοπίστηκαν μετά από μελέτη στατικής επάρκειας που διενήργησε το Τμήμα Πολεοδομίας το 2020. Οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες. Η μελέτη όμως δεν δημοσιοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Με την επίσημη έγκριση και ανακοίνωση του Σχεδίου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών θα δημοσιοποιηθούν και οι 43 ακατάλληλες πολυκατοικίες. 

Το νέο σχέδιο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου, σε περίπου ένα 10ημερο δηλαδή, και απ’ εκεί και πέρα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη της Πέμπτης, ανέφερε στην OffsiteNews ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών τον ενημέρωσε ότι με το που εγκριθεί το Σχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ενημερωθούν οι ένοικοι των 43 πολυκατοικιών για την μετακίνησή τους σε άλλα διαμερίσματα και να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες αναδόμησης των πολυκατοικιών. 

Τι  προνοεί η πρόταση του ΥΠΕΣ:

  • Όπως δοθεί κρατική επιχορήγηση προς τους δικαιούχους του Σχεδίου Χορηγιών για να προβούν σε επιδιόρθωση/ συντήρηση ή/ και αναδόμηση πολυκατοικιών.
  • Όπως δοθεί παράλληλα εφάπαξ ποσό χορηγίας για ενοίκιο, για προσωρινή στέγαση των δικαιούχων για το διάστημα που θα γίνονται οι εργασίες.
  • Την παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αποφευχθούν χρονοτριβές και κωλυσιεργίες. Στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί όπως το Κράτος δώσει επιπρόσθετες επιχορηγήσεις για κάλυψη του κόστους υπηρεσιών των Πολιτικών Μηχανικών για τη μελέτη αποτίμησης στατικής επάρκειας και των αναγκαίων στατικών μελετών αντισεισμικής αναβάθμισης ή αναδόμησης. Παράλληλα, θα καλυφθεί μέσα από την ίδια χορηγία και το κόστος επίβλεψης και διαχείρισης του Έργου, ώστε να βοηθηθούν οι ένοικοι να ολοκληρώσουν τάχιστα τις αναγκαίες διαδικασίες συνομολόγησης συμφωνιών με ιδιώτες εργολάβους, ενώ προθυμοποιήθηκε και το ΕΤΕΚ να βοηθήσει σε αυτό, και θα ήθελα δημόσια να το ευχαριστήσω.

Παράλληλα η πρόταση:

  • Λαμβάνει υπόψη τα νομικά ζητήματα, που δημιουργούν κωλύματα στην όλη προσπάθεια, δεδομένου ότι η κυριότητα των κτηρίων δεν ανήκει στο κράτος, ενώ καλείται να παρέμβει σε θέματα που αφορούν ιδιωτική περιουσία της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δυνατόν να ποικίλει. Να θυμίσω πως υπάρχουν ζητήματα νομικής φύσεως, λόγω της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας (Ε/Κ γη) ή πιστοποιητικών μίσθωσης (Τ/Κ γη), την υποθήκευση των οικιστικών μονάδων και γενικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολυκατοικιών.
  • Στις περιπτώσεις αναδόμησης πολυκατοικίας στο ίδιο τεμάχιο, προβλέπεται να είναι δυνατή η αξιοποίηση του Κινήτρου Παραγωγής Προσιτής Κατοικίας με αύξηση του συντελεστή δόμησης και αύξηση του αριθμού ορόφων κατά μέχρι δύο, προς όφελος του συνόλου των συνιδιοκτητών προς αντιπαροχή στον κατασκευαστή ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο το έργο, εξασφαλίζοντας πρόσθετη ελάφρυνση για τους συνιδιοκτήτες.
  • Επιπρόσθετα, στην περίπτωση ανάγκης προσθήκης ανελκυστήρα θα χορηγείται ένα επιπλέον ποσό ύψους €50.000 ανά πολυκατοικία.

Με πιο απλά λόγια

Ουσιαστικά θα δοθεί επιχορήγηση στους ενοίκους για επιδιόρθωση/ συντήρηση ή/ και αναδόμηση πολυκατοικιών. Αναλόγως του τι θα αποφασιστεί, θα παίρνει ο κάθε ένοικος ένα συγκεκριμένο ποσό είτε για επιδιόρθωση είτε για νέα πολυκατοικία, νέο δηλαδή διαμέρισμα. Το ποσό που θα πάρει ο κάθε ένοικος θα εξαρτηθεί από το τα δεδομένα του καθενός. Αν θα επιδιορθωθεί, αν θα χτιστεί νέα πολυκατοικία, πόσα δωμάτια θα είναι το διαμέρισμα κτλ. 

Το κράτος θα προσλαμβάνει και θα πληρώνει Πολιτικό Μηχανικό, εγκεκριμένο από το ΕΤΕΚ, για να προχωρήσει με μελέτη για κάθε πολυκατοικία για να κρίνει αν χρειάζεται επιδιόρθωση/συντήρηση ή αν χρειάζεται αναδόμηση. Να κατεδαφιστεί δηλαδή και να χτιστεί νέα πολυκατοικία. Όπως ειπώθηκε, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν άδεια οικόπεδα σε περιοχές κοντά σε αυτές τις πολυκατοικίες και αν χρειαστεί θα ανεγερθούν εκεί οι νέες. (Με αυτό το ζήτημα θα λυθεί και το πρόβλημα που προκύπτει με κάποιες πολυκατοικίες που βρίσκονται σε τουρκοκυπριακή γη και δεν ήταν εφικτό να δοθούν στους ενοίκους τίτλοι ιδιοκτησίας. Οι νέες πολυκατοικίες δεν θα βρίσκονται σε τ/κ γη και έτσι θα δοθούν κανονικά και οι τίτλοι ιδιοκτησίας). 

Ο Πολιτικός Μηχανικός αφού αποφασιστεί τι θα γίνει με κάθε πολυκατοικία, θα αναλαμβάνει να βγει σε προσφορές για το έργο που θα γίνει και να καθοδηγήσει τους ενοίκους σε όλο το έργο. Θα επιβλέπει όλο το έργο μέχρι την αποπεράτωσή του.

Αν κριθεί ότι χρειάζεται να χτιστεί νέα πολυκατοικία, το κράτος θα δίνει έξτρα κίνητρο στους εργολάβους που θα αναλάβουν το έργο με αύξηση του συντελεστή δόμησης και αύξηση του αριθμού ορόφων κατά μέχρι δύο με σκοπό να μειωθεί το κόστος για τους ενοίκους. Ο εργολάβος δηλαδή θα παίρνει και θα αξιοποιεί ο ίδιος τα διαμερίσματα που θα βρίσκονται στους 2 επιπλέον ορόφους. Έτσι θα πέφτει το κόστος για τους ενοίκους. 

Αν για παράδειγμα οι ένοικοι μιας πολυκατοικίες δικαιούνται συνολικά επιχορήγηση 500.000 ευρώ, και η ανέγερση της νέας πολυκατοικίας στοιχίζει 800.000 ευρώ, το επιπλέον κόστος θα καλύπτεται μέσα από τα διαμερίσματα που θα δικαιούται ο εργολάβος τα οποία θα μπορεί δηλαδή να πουλήσει. 

Για όσο καιρό χρειαστεί να ενοικιάσει αλλού ο ένοικος κατά το διάστημα επιδιόρθωσης ή το χτίσιμο νέας πολυκατοικίας, το κράτος θα πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για το ενοίκιο του

Όσον αφορά το θέμα που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις με ενοίκους που δεν συναινούν σε οποιαδήποτε έργα και δεν φεύγουν από το διαμέρισμα τους, θα υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν τα χρήματα που θα δικαιούνται βάση της εκτίμησης του κτηματολογίου και να δώσουν το διαμέρισμα στο κράτος για να μπορούν να προχωρήσουν τα έργα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ένοικοι που θα εκμεταλλευτούν το σχέδιο και θα πάρουν την επιχορήγηση, θα υπογραφουν ότι το κρατος δεν θα εχει πλεον το χρεος της συντήρησης μετά την επισκευή που θα γίνει. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σημείωσε αρχικά στην offsitenews ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε στασιμότητα τόσα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα. «Επαναλαβαμε στον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα είμαστε επικοδομητικοί και θα συνεισφέρουμε στο να διαμορφωθεί σωστά η πρόταση. Αν χρειαστεί θα είμαστε διεκδικητικοί και ενοχλητικοι. Προειδοποίησε τον Υπουργό ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο υπό διαμόρφωση σχέδιο και γι’ αυτό πρέπει να επιδείξει ευελιξία. 

Όπως προαναφέραμε, ο κ. Κέττηρος δήλωσε στην OffsiteNews ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών τον ενημέρωσε ότι με το που εγκριθεί το Σχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες, θα ενημερωθούν οι ένοικοι των 43 πολυκατοικιών για την μετακίνησή τους σε άλλα διαμερίσματα και να ξεκινήσει η αναδόμηση των πολυκατοικιών. 

Σήμερα Σάββατο στις 9.30 το πρωί η Επιτροπή Προσφύγων θα επισκεφτεί τον Δήμο Λατσιών. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές από τις επικίνδυνες πολυκατοικίες εκφράζονται φόβοι από τους κατοίκους. 

Home