Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίδαυρος: Σχέδιο Μάρσαλ με την Δάφνη Αλεξάντερ

Offsite Team
- 08.06.2023

Επίδαυρος: Σχέδιο Μάρσαλ με την Δάφνη Αλεξάντερ

Μια εξαιρετική παράσταση στα πλαίσια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Η εξαιρετική παράσταση «Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives» της Νατάσας Τριανταφύλλη ανεβαίνει αυτές τις μέρες και μέχρι τις 10 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023. 

Στην παράταση μεταξύ άλλων, συμμετέχει και η καταξιωμένη Κύπρια ηθοποιός, Δάφνη Αλεξάντερ. Συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα Μητροπούλου, Άρης Μπαλής.

φ

Η Κύπρια ηθοποιός Δάφνη Αλεξάντερ και ο Νικόλας Μαραζιώτης

Λίγα λόγια για το έργο

Η παράσταση είναι βασισμένη σε γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας. Το έργο κινείται ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στη γνώση και στην ποίηση. Αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που βαδίζει από την καταστροφή στη δημιουργία, από τη διάλυση στην οργάνωση. Μιλάει για την ιδέα ενός νέου ξεκινήματος μέσα από τα ερείπια, που γίνεται συνώνυμη της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή. Για την ανασφάλεια και τη δυσκολία που συνήθως ακολουθούν καθετί καινούργιο. Μιλάει ουσιαστικά για την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, τις προοπτικές, τις επιτυχίες αλλά και τις διαψεύσεις, όπως αυτές επηρεάζουν μέχρι τώρα τους Έλληνες.

φ

Με νωπά ακόμη τα σημάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Το σχέδιο Μάρσαλ, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου - ανάμεσά τους και της χώρας μας – καθόρισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τη λήξη του πολέμου.

Η Νατάσα Τριανταφύλλη, που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει συνθέσει το κείμενο μαζί με τη Δήμητρα Μητροπούλου, πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της εποχής και συνέλεξε πολύτιμα ντοκουμέντα, βασισμένα στη δουλειά ιστορικών και άλλων επιστημόνων. Η σκηνοθέτιδα θέλησε να μεταφέρει την ιστορική εμπειρία στη σκηνή και να τη μετατρέψει σε θεατρική δράση, με «τη δημιουργική αγωνία για την εγκυρότητα των πηγών, διεκδικώντας παράλληλα το υποκειμενικό βλέμμα του καλλιτέχνη» όπως τονίζει.

Αφετηρία για την παράσταση που ανεβαίνει αυτές τις μέρες στον χώρο Ε της Πειραιώς, το ημερολόγιο και η αποστομωτικά επίκαιρη έκθεση που συνέταξε για την Ελλάδα το 1947, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Πολ Πόρτερ.

Στο επίκεντρο της δραματουργίας οι διάλογοι και οι συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου με Έλληνες αγρότες, αξιωματούχους, πεινασμένους των πόλεων, παιδιά και δεκάδες άλλα υπαρκτά πρόσωπα. Ο Πόρτερ γράφει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια χώρα βυθισμένη στην απόγνωση, την απογοήτευση και την ανυπαρξία πίστης στο μέλλον».

Στο «φόντο» της παράστασης αποτυπώνεται η άλλοτε σωτήρια κι άλλοτε δραματική, άλλοτε κωμική κι άλλοτε γκροτέσκα συνύπαρξη του αμερικανικού ιδεώδους και του άναρχου ελληνικού πνεύματος. Και φυσικά πάντα προκύπτουν και προβληματίζουν οι αναλογίες και οι ομοιότητες με το σήμερα, που προσδίδουν στο έργο της Νατάσας Τριανταφύλλη μια επίκαιρη διάσταση.

φ

Η σκηνοθέτρια της παράστασης, Νατάσα Τριανταφύλλη.

Η ταυτότητα της παράστασης

“Σχέδιο Μάρσαλ – A path of perspectives”

Πειραιώς 260, 7 -10 Ιουνίου, 21.00

  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί Νατάσα Τριανταφύλλη
  • Σύνθεση κειμένου παράστασης Δήμητρα Μητροπούλου, Νατάσα Τριανταφύλλη
  • Δραματουργική συνεργασία Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
  • Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
  • Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
  • Μουσική Μonika
  • Συνεργάτης στους φωτισμούς Δημήτρης Κουτάς
  • Παίζουν (αλφαβητικά) Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα Μητροπούλου, Άρης Μπαλής. Συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Χρήστος Λούλης
Home