Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Επιχειρηματίας αγόρασε & ανοίγει 3 ξενοδοχεία στο Βαρώσι» - Αναστάτωση με δημοσίευμα

Offsite Team
- 28.04.2023

«Επιχειρηματίας αγόρασε & ανοίγει 3 ξενοδοχεία στο Βαρώσι» - Αναστάτωση με δημοσίευμα

ΦΩΤΟΣ:Ποια είναι τα ξενοδοχεία - Παρουσιάζουν και έγγραφα αγοραπωλησίας με υπογραφές και σφραγίδες - Τι λέει η Κυβέρνηση

Αναστάτωση προκάλεσε στην Ε/κ πλευρά και ειδικότερα στους Βαρωσιώτες, δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Yeni Bakis, σύμφωνα με το οποίο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας αγόρασε τρία ξενοδοχεία από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους, στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και θα τα επαναλειτουργήσει. Πρόκεται για τα ξενοδοχεία CLEO HOTEL, GOLDEN SEASIDE APARTMENT HOTEL και AEGEAN HOTEL. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε και τις φωτογραφίες των ξενοδοχείων.

Επιπλέον, δημοσίευονται και τα αγοραπωλητήρια έγγραφα ενός ξενοδοχείου με σφραγίδες Ελληνοκύπριας πιστοποιούντος υπαλλήλου αλλά και βεβαίωση με σφραγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Κυβέρνηση: Δεν κατατέθηκε έγγραφο στο κτηματολόγιο για τα ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο

O διευθυντής του γραφείου τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος, εκ πρωτης οψεως δεν φαίνεται να εχει κατατεθεί οποιοδήποτε αγοραπωλητήριο έγγραφο στο κτηματολόγιο για την αγοραπωλησία ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

φφ

Μιλώντας στην εκπομπή απο μέρα σε μέρα ο κύριος Παπαδόπουλος πρόθεσε οτι η υπόθεση διερευνάται απο τις αρχές της Δημοκρατίας και οταν υπάρξουν αποτελέσματα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως θα δούμε και πιο κάτω, το Κτηματολόγιο λέει ότι δεν έχει κατατεθεί επίσημα συμφωνία πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου.

φ

Τι λέει το δημοσίευμα - Τι υποστηρίζει ο Τ/κ επιχειρηματίας

Η εφημερίδα Yeni Bakis λοιπόν γράφει στο πρωτοσέλιδο της ότι επιχειρηματίας ανοίγει τρία ξενοδοχεία στο Βαρώσι. 

F

Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δήλωσε ότι αγόρασε από τους ιδιοκτήτες τους τρία ξενοδοχεία και δύο ορόφους πολυκατοικιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο και πρόσθεσε ότι θα τα ανοίξει για κρατήσεις για το 2025, σε περίπτωση που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο εντός δύο μηνών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας αγόρασε και δύο ορόφους σε πολυκατοικία για να διαμένουν άτομα που θα εργάζονται στο ξενοδοχείο.

φ

Προσθέτει και τα εξής η εφημερίδα:

«Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας ο οποίος πήρε έγκριση και από το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών για το συμβόλαιο αγοράς των ξενοδοχείων και των πολυκατοικιών που αγόρασε, είπε ότι του εμπνέει εμπιστοσύνη η στάση της Τουρκίας στο θέμα του Βαρωσιού και οι δηλώσεις στις οποίες προβαίνει συνεχώς στο θέμα του Βαρωσιού ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ, Μετίν Φεϊζίογλου.

Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος είπε ότι έστρεψε τις επενδύσεις του προς το Βαρώσι λόγω του ότι το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τις πωλήσεις σε αυτό το θέμα και επικύρωσε τις συμφωνίες, ανέφερε ότι θα κάνει πλέον στο Βαρώσι όλες του τις επενδύσεις στην ΤΔΒΚ και θα επαναφέρει στο Βαρώσι τις παλιές του μέρες.

‘Θα αρχίσουμε να παίρνουμε κρατήσεις για το 2025 εντός ενός μηνός’

Ο επιχειρηματίας επενδυτής, ο οποίος είπε ότι παρακολουθεί από κοντά το θέμα του Βαρωσιού εδώ και τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι αγόρασε τα ξενοδοχεία πραγματοποιώντας συνάντηση με τους ιδιοκτήτες τους και ότι πήραν έγκριση γι’ αυτό από το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο εσωτερικών της ΤΔΒΚ.

φ

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό, είπε ότι θα αρχίσει να παίρνει κρατήσεις για το 2025 εντός ενός μηνός, σε περίπτωση που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο.

‘Μεγάλο βήμα για την ΤΔΒΚ’

‘Η στάση της Τουρκίας και η στάση της ΤΔΒΚ στο θέμα του Βαρωσιού είναι γνωστή, δεν νομίζω ότι θα βιώσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα’, είπε ο επιχειρηματίας.  Λέγοντας ότι χάρη σε αυτό το σχέδιο θα αναπτυχθεί η περιοχή του Βαρωσιού και της Αμμοχώστου, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι αυτή η κίνηση είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ΤΔΒΚ. 

‘Αγόρασα τα ξενοδοχεία Cleo Hotel, Golden Seaside Apartment Hotel, Aegean Hotel’

Αναφέροντας ότι κέρδισε και έδαφος στην ΤΔΒΚ, ο επιχειρηματίας είπε ότι για τις προσεχείς μέρες συναντάται με τους ιδιοκτήτες για να αγοράσει ακόμα έξι ξενοδοχεία και ότι σύντομα θα αγοράσει ακόμα έξι ξενοδοχεία. ‘Θα αντικατοπτρίσω την ιστορία διαμορφώνοντας όπως ήταν το 1974 τα ξενοδοχεία CLEO HOTEL, GOLDEN SEASIDE APARTMENT HOTEL και AEGEAN HOTEL τα οποία αγόρασα’, ανέφερε ο επιχειρηματίας.

φ

‘Θα μπορεί να γίνεται είσοδος και να εξετάζεται μέσω του cuprusvarosha.com

Συνέχισε ως εξής ο επιχειρηματίας: ‘Όσοι θέλουν να μπουν και να γυρίσουν στο Βαρώσι σε εικονικό περιβάλλον, τα ξενοδοχεία και το κλειστό Βαρώσι μέσω του metaverse (cyprusvarosha.com) και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, θα μπορούν να γυρίσουν το κλειστό Βαρώσι στην ΤΔΒΚ από κάθε μέρος του κόσμου και να κάνουν τις παρουσιάσεις ή τις συναντήσεις τους. Θα προκηρυχθεί και προσφορά για ενίσχυση της δομής των ξενοδοχείων, για τον εσωτερικό σχεδιασμό και την κατασκευή των υλικών. Τέλος διαβιβάζω τις ευχαριστίες μου στους υπουργούς και στους βουλευτές στην ΤΔΒΚ που μου παρείχαν στήριξη σε αυτό το θέμα, στην Τουρκική Δημοκρατία που στέκεται πάντα στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου, στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενέκρινε την συμφωνία πώλησης και στον κ. Κλεάνθη που διασφάλισε την συνάντησή μου με τους ιδιοκτήτες’.

Από την άλλη, ο επιχειρηματίας σημείωσε ότι στις προκαταρκτικές συναντήσεις που έκανε με τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να κάνουν εντός δύο μηνών τις κρατήσεις των ξενοδοχείων για την εφταετία από το 2025 μέχρι το 2032. Ο επιχειρηματίας επενδυτής είπε ότι και τα ονόματα των ξενοδοχείων θα λειτουργήσουν κάτω από τα ίδια ονόματα όπως ήταν πριν το 1974.  […]».

Στο Κτηματολόγιο δεν φαίνεται να κατατέθηκε έγγραφο πώλησης περιουσίας στο Βαρώσι

Στο Τμήμα Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει κατατεθεί επίσημα συμφωνία πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ.

Σχετικά με το δημοσίευμα σήμερα στην τ/κ εφημερίδα Γενί Μπακίς, που αφορά δηλώσεις T/κ επιχειρηματία ότι αγόρασε από τους E/κ ιδιοκτήτες τρία ξενοδοχεία στο Βαρώσι "και η συμφωνία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της ΚΔ", δημοσιοποιώντας και έγγραφο ιδιωτικής συμφωνίας πώλησης, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι, όπως φαίνεται «πρόκειται για την διαδικασία appostille».

Η διαδικασία αυτή αφορά «έγγραφα ιδιωτικού δικαίου π.χ. διαθήκες, συμφωνίες, πληρεξούσια έγγραφα, να παραπέμπονται για πιστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Σημειώνεται ότι, τα υπόψη έγγραφα θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάζονται ενώπιον πιστοποιούντος υπαλλήλου, για πιστοποίηση της υπογραφής που φέρει το έγγραφο και ακολούθως στην Επαρχιακή Διοίκηση για πιστοποίηση της υπογραφής και της σφραγίδας του πιστοποιούντος υπαλλήλου».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διαδικασία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως χρησιμοποιείται για να πιστοποιηθεί περεταίρω η γνησιότητα των υπογραφών ή κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη να χρησιμοποιήσει αυτό το έγγραφο στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δύο εκ των τριών περιπτώσεων των ακινήτων που φέρονται να έχουν αγορασθεί από τον T/κ επιχειρηματία εντός του Βαρωσιού, αφορούν σχετικές αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

Είχαν πληροφορίες για επαφές E/κ ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων με επιχειρηματίες «στην άλλη πλευρά» και είχαν ενημερώσει σχετικά το Προεδρικό και το ΥΠΕΞ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου σημειώνοντας όμως ότι δεν γνώρισαν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αναμένουν, πρόσθεσε, περισσότερες πληροφορίες από το ΥΠΕΣ γι’ αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι η διαδικασία appostille γίνεται «πάνω σε ένα έγγραφο και θα έπρεπε να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά».

Θα έπρεπε, συνέχισε, ο πιστοποιών υπάλληλος να ενημέρωνε ότι η πώληση αφορούσε την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Εάν οι πωλήσεις, είπε, έγιναν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», τότε για τον T/κ αγοραστή η διαδικασία είναι νόμιμη και ο E/κ πήρε τα λεφτά. Εδώ υπάρχει πολιτικό ζήτημα, σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

«Η ουσία είναι σταματήσει η προσπάθεια πώλησης των περιουσιών, γιατί αν συνεχισθεί, η περίκλειστη περιοχή θα χαθεί». Σημείωσε δε ότι εδώ και έξι χρόνια δεν υπάρχουν συνομιλίες κι αν δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση, αυτοί που «πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες-ισχυρίστηκε-, να μην μέμφονται αυτούς που πάνε και πωλούν τις περιουσίες τους. Αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό το στάτους κβο είναι υπέρ μας, δεν είναι».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι διερευνά και ο Δήμος τα στοιχεία που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα και προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των τριών ξενοδοχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα. 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / ΚΥΠΕ / riknews / offsitenews

Home