Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φόρμουλα για στεγαστική βοήθεια σε περισσότερους πρόσφυγες - Ποιοι θα δικαιούνται

Offsite Team
- 05.05.2023

Φόρμουλα για στεγαστική βοήθεια σε περισσότερους πρόσφυγες - Ποιοι θα δικαιούνται

Κατέθεσε πρόταση νόμου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης - Τι προνοεί η πρόταση

Τροποποίηση του περί Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα πρόσωπα Νόμου, θέλει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, μέσω πρότασης νόμου την οποία κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (4/5).

Όπως είναι γνωστό, οι εκτοπισθέντες κάτοχοι προσφυγικής ταυτότητας ή παθόντες κάτοχοι Βεβαίωσης/Πιστοποιητικού από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων, λαμβάνουν χρηματική βοήθεια είτε για ενοικίαση διαμερίσματος, είτε για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας, ή για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο ή επιδιόρθωση ιδιόκτητης κατοικίας. Για αυτά τα στεγαστικά σχέδια υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα της σύνθεσης της οικογένειας.

Στην πρόταση νόμου του κ. Μαυρίδη, αναφέρεται πως ο βασικός νόμος τροποποιείται με την προσθήκη αμέσως μετά το άρθρο 10 αυτού του ακόλουθου νέου άρθρου:

«10Α. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του άρθρου 10, σε περίπτωση που διαπιστώνεται υπέρβαση του προβλεπόμενου με βάση τα καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος για σκοπούς παροχής ενοικίου σε πρόσφυγες, οικονομικής βοήθειας για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οικονομικής βοήθειας σε πρόσφυγες για επιδιόρθωση ιδιόκτητης κατοικίας, επίδομα/βοήθεια να παραχωρείται αφαιρουμένου κατ’ αναλογίας του ποσού της σημειωθείσας υπέρβασης».

Ουσιαστικά, όσοι πρόσφυγες είναι δικαιούχοι χρηματικής βοήθειας, αλλά τα εισοδηματικά τους κριτήρια ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια, να εξακολουθούν να μπορούν να λάβουν βοήθεια αλλά αυτή να είναι μειωμένη ανάλογα. 

Για παράδειγμα το εισοδηματικό κριτήριο για ένα ζευγάρι είναι στις €45.000. Εάν για παράδειγμα το ζευγάρι αυτό έχει εισοδήματα €55.000, δηλαδή €10.000 πάνω από το όριο, το ποσό αυτό των €10.000 να του αφαιρείται από τις €30.000 που δικαιούται για στεγαστική βοήθεια. Να παίρνει δηλαδή €20.000 αντί μηδέν που θα έπαιρνε σήμερα.  

Τι ισχύει τώρα

Για αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια αγορά διαμερίσματος/ κατοικίας και ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, δικαιούχοι είναι:

  • Μονήρες άτομο με εισοδήματα μέχρι €25.000
  • Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια με εισοδήματα μέχρι €45.000 
  • Οικογένεια τριών ατόμων με εισοδήματα μέχρι €50.000
  • Οικογένεια τεσσάρων ατόμων με εισοδήματα μέχρι €55.000
  • Οικογένεια πέντε ή περισσοτέρων ατόμων με εισοδήματα μέχρι €65.000 

Τα ποσά επιδότησης

  • Μονήρες άτομο λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι €20.000 
  • Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι €30.000 
  • Οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι €35.000
  • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα) λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι €40.000

Για αιτήσεις από οργανικές οικογένειες και μονήρη άτομα για το στεγαστικό σχέδιο επιδιόρθωσης ιδιόκτητης κατοικίας δικαιούχοι είναι:

> Μονήρη άτομα με εισοδήματα μέχρι €25.000, λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι €10.000 

> Οργανική οικογένεια με εισοδήματα μέχρι €45.000, λαμβάνει οικονομική βοήθεια μέχρι €12.500

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews ο κ. Μαυρίδης, εάν ένα μονήρες άτομο έχει ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα €27.000 τότε δε θα μπορεί να λάβει οικονομική βοήθεια μέχρι και €20.000.

Σε περίπτωση που γίνει τροποποίηση του νόμου, τότε από το άτομο αυτό, θα αποκόπτονται €2.000, θα τεθεί εντός εισοδηματικών ορίων, και θα λάβει χορηγία €18.000. 

Η πρόταση αναμένεται το επόμενο διάστημα να συζητηθεί στην επιτροπή Προσφύγων. 

Home