Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ισραηλινοί αγοράζουν αβέρτα ακίνητα στην Καρπασία

Offsite Team
- 27.03.2023

Ισραηλινοί αγοράζουν αβέρτα ακίνητα στην Καρπασία

Περίπου 200 εταιρείες στα κατεχόμενα ιδρύθηκαν από Ισραηλινούς - Νο1 αγοραστές γης στα κατεχόμενα

Κάτω από τον τίτλο «Ισραηλινοί αποκτούν τα χώματά μας», η Halkın Sesi (27.03.23) γράφει ότι 2,672 «άδειες» αγοράς ακίνητης περιουσίας δόθηκαν στα κατεχόμενα εντός του 2022. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω «αδειών» δόθηκαν σε Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με τις εγγραφές εταιρειών, Ισραηλινοί αγοράζουν σημαντικά ποσοστά εδαφών στην κατεχόμενη Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου δύο χιλιάδες εταιρείες έχουν ισραηλινούς μετόχους. Λέγεται ότι μέσω αυτών των εταιρειών, Ισραηλινοί αγόρασαν γύρω στις 25 χιλιάδες στρέμματα γης στην κατεχόμενη Κύπρο.

Αναφέρεται ότι είναι γεωργική γη ένα μεγάλο μέρος των εδαφών που αγόρασαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αγοράζουν γη κυρίως στην Καρπασία. Λέγεται επίσης ότι έχουν αγοράσει δύο χιλιάδες στρέμματα και στην Λεύκα.

Σημειώνεται ότι σε μερικούς από τους εν λόγω Ισραηλινούς έχει παραχωρηθεί η «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» και ότι Ισραηλινοί ίδρυσαν περίπου 200 εταιρείες στα κατεχόμενα.

«Υπάρχει ένας σημαντικός ισχυρισμός αναφορικά με το ότι οι Εβραίοι απέκτησαν το 42% των εδαφών ολόκληρης της Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα που κάνει λόγο για ύπαρξη συναγωγής στα κατεχόμενα.

Αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων

Εξάλλου, η Diyalog (26.03.23) γράφει ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «ένωσης κτηματομεσιτών», Χουσεϊν Σαντέγχι δήλωσε ότι αυξάνονται οι πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα, όμως αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που πουλούν περιουσίες «παράνομα», κάτι το οποίο προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Επισημαίνοντας ότι η «παρανομία» έχει ως αποτέλεσμα να χάνει μεγάλα ποσά εσόδων το «κράτος», ο Σαντέγχι είπε ότι με «παράνομες» πωλήσεις ακινήτων ασχολούνται και ξένοι και ντόπιοι.

Σημείωσε ότι οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν ειδικά στις περιοχές Τρικώμου και Κερύνειας και πρόσθεσε ότι οι καλύτεροι αγοραστές είναι οι Τούρκοι, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Ισραηλίτες. 

Ο Σαντέγχι κατέληξε λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να αγοράσουν ακίνητα οι ντόπιοι που περνούν μόνο με τον μισθό τους.    

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Home