Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυνηγοί: Καταστροφή με τζίκλες, -82% η κάρπωση / Χτύπησαν όμως περισσότερους λαγούς

Σωτήρης Νικηφόρου
- 31.05.2023

Κυνηγοί: Καταστροφή με τζίκλες, -82% η κάρπωση / Χτύπησαν όμως περισσότερους λαγούς

Η χειρότερη χρονιά από το 2010 στην συνολική κάρπωση θηράματος - Μειώνονται συνεχώς και οι κυνηγοί (ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΠΙΝΑΚΕΣ)

Καταστροφική χρονιά για τους κυνηγούς ήταν η κυνηγετική περίοδος 2022-23 όσον αφορά την κάρπωση θηράματος, αφού ειδικά οι τζίκλες ήταν είδος… προς εξαφάνιση (-82%), ενώ μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε και στις φάσσες (-38%) και τραχήλες (-31%). Το θετικό νέο είναι η κάρπωση λαγών που παρουσίασε αύξηση 32%. 

Γενικότερα, η συνολική κάρπωση των θηραμάτων παρουσίασε μείωση 62,1% και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2010. Βασικότερος λόγος η μείωση στις τζίκλες. Πολύ μικρή η μείωση στην κάρπωση περδικιών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας κάρπωσης θηραμάτων που παρουσίασε η  Υπηρεσία Θήρας, για την κυνηγετική περίοδο 2022 – 2023, η οποία προέκυψε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με κυνηγούς. 

Η τηλεφωνική έρευνα κάρπωσης θηραμάτων έχει θεσμοθετηθεί από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και γίνεται για 24η συνεχόμενη χρονιά. Από την έρευνα αυτή προκύπτουν πολύ σημαντικά στοιχεία, απαραίτητα για την ορθολογική διαχείριση των θηραμάτων και της άγριας ζωής της Κύπρου, γενικότερα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 396 κυνηγοί, από τους 39.345 που έκδοσαν πέρσι άδεια κυνηγίου (ποσοστό 1%).

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  1. Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η συνολική κάρπωση των λαγών για το 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, ήταν αυξημένη κατά 31,8%. Ο μέσος όρος κάρπωσης λαγών ανά κυνηγό (0.95) ήταν αυξημένος κατά 37,7% και θεωρείται ο υψηλότερος από το 2013.
  2. Πριν από την έναρξη του κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος του 2022, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με την ΚΟΚ & ΔΑΖ απελευθέρωσε 86 λαγούς στους οποίους τοποθετήθηκαν ενώτια με αριθμό. Κανένας κυνηγός δεν ανέφερε ότι θήρευσε λαγό που έφερε ενώτιο.
  3. Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η συνολική κάρπωση των περδικιών το 2022 ήταν μειωμένη κατά 1,19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ενώ ο μ.ο κάρπωσης περδικιών ανά κυνηγό (5,21) ήταν αυξημένος κατά 2,4%.
  4. Η συνολική κάρπωση των θηραμάτων παρουσίασε μείωση 62,1% και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2010.  Η πιο πάνω μείωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση της κάρπωσης της τσίχλας η οποία είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2007.
  5. Η περίοδος κυνηγίου 2022 - 2023 είναι η πρώτη περίοδος, από τις τελευταίες πέντε περιόδους κυνηγίου, κατά την οποία καταγράφεται μείωση στην κάρπωση της φάσας (μείωση κάρπωσης κατά 38%).
  6. Ο αριθμός των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου (39.345) ήταν μειωμένος κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (40.604) και είναι η πρώτη κυνηγετική περίοδος όπου ο αριθμός των ανανεωμένων αδειών κυνηγίου είναι κάτω από το φράγμα των 40.000.

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο:

Φ

Κυριότερος παράγοντας οι καιρικές συνθηκες

Η OffsiteNews επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Πέτρο Αναγιωτό, ο οποίος μας ανέφερε ότι η έρευνα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την υπηρεσία να έχει εικόνα για την τάση στην κάρπωση θηράματος. 

Όπως τονίζει, κάθε χρόνο η εικόνα διαφορετική και αυτό εξαρτάται κυρίως από καιρικές συνθήκες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

«Παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο οι καιρικές συνθήκες, ειδικά την περίοδο της αναπαραγωγής (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο). Εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει καλή και επιτυχημένη αναπαραγωγή, τότε οι πληθυσμοί θα είναι μεγαλύτεροι και φυσικά και η κάρπωση από τους κυνηγούς μεγαλύτερη. Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και δεν υπάρχει πετυχημένη αναπαραγωγή, παίζει ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο αφού μειώνονται οι πληθυσμοί και άρα και η κάρπωση. 

Άρα δεν εξαρτάται αποκλειστικά ο πληθυσμός του θηράματος μόνο από τις προσπάθειες και τις ενέργειες της Υπηρεσίας Θήρας ή των κυνηγών. Κυρίως εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες». 

Ειδικότερα για την μεγάλη μείωση στις τζίκλες, ο κ. Αναγιωτός σημείωσε ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε γενικά στην περιοχή μας, Ελλάδα και αλλού, επειδή δεν είχαμε βαρύ χειμώνα: «Όσον αφορά έχει τζίκλες. φέτος υπήρχε γενικότερο πρόβλημα και στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν πάρα πολύ μειωμένοι οι πληθυσμοί. Παίζει ρόλο και η κλιματική αλλαγή. Δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, έτσι τα πουλιά αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πιο νότια. Όλα αυτά επηρεάζουν».

Ο κ. Αναγιωτός σημείωσε ότι παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στην θήρευση λαγών: «Είναι το κύριο θήραμα, και είναι πολύ σημαντικό το ότι είχαμε αύξηση 32%. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι μετά το 2017 έχουμε αυστηρότερα πρόστιμα και μειώθηκε η λαθροθηρία».

Ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης

Ο Αναγιωτός ανέφερε ότι γίνονται διάφορες ενέργειες από την Υπηρεσία για να αυξηθούν οι πληθυσμοί των πουλιών. Τόνισε όμως ότι ενέργειες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τοπικά κυρίως. Επιπλέον, όπως σημείωσε είναι απαραίτητο αυτές οι ενέργειες να συνδυαστούν και με καλές και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. «Αν δεν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες, τα μέτρα αυτά δεν θα φέρουν καλό αποτέλεσμα». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία και διαβουλεύσεις με τους κυνηγούς και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον καθορισμό των κυνηγετικών περιοχών για τη νέα περίοδο. 

Μειώνονται οι κυνηγοί 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι άδειες κυνηγίου μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Για πρώτη φορά όπως σημειώσαμε και πιο πάνω έπεσαν κάτω από τις 40 χιλιάδες (39.345). Ο ανώτατος αριθμός αδειών κυνηγίου ήταν το 2010 με 48.163.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγιωτός, η μείωση του αριθμού των κυνηγών τα τελευταία χρόνια είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. «Αυτό φαίνεται να προκύπτει από το νέο τρόπο ζωής. Η ενασχόληση και εξάρτηση πολλές φορές από την τεχνολογία για παράδειγμα, η αστυφιλία και άλλα, είναι παράγοντες που οδηγούν στην σταδιακή μείωση των κυνηγών.  

Συγκριτικός πίνακας για άδειες κυνηγίου τα τελευταία χρόνια:

φα

Πιο κάτω ακολουθούν πίνακες από την έρευνα με συγκριτικά στοιχεία για την κάρπωση θηραμάτων τα τελευταία χρόνια:

>>> Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα κάρπωσης θηράματος για το 2022-23

Φ

Φ

Φ

Σωτήρης Νικηφόρου

Home