Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μέχρι τέλος Μαΐου στη Βουλή το Νομοσχέδιο για υφυπουργείο Μετανάστευσης

Του Στέλιου Στυλιανού
- 23.03.2023

Μέχρι τέλος Μαΐου στη Βουλή το Νομοσχέδιο για υφυπουργείο Μετανάστευσης

Αυξημένες δαπάνες το 2022 για την διαχείριση του Πουρνάρα
Αυξάνονται οι εξεταστές Αιτήσεων Ασύλου - Στόχο η εξέταση 2000 αιτήσεων σε ένα μήνα - Σήμερα εξετάζονται 1200 τον μήνα

Μέχρι το τέλος Μαΐου θέλει να στείλει το νομοσχέδιο για την δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο στο παρόν στάδιο βρίσκεται υπό εσωτερική διαβούλευση από τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου. 

Όπως ανέφερε στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Ιωάννου ο στόχος που υπάρχει είναι το νομοσχέδιο να μπει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση και αφού περάσει τον νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας να πάει στην Βουλή για συζήτηση.

Μάλιστα ανέφερε ότι στο υπουργείο έχουν βάλει πιεστικά χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει η προεκλογική εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη για την δημιουργία του υφυπουργείο κάτω από το οποίο θα μπουν όλες οι υπηρεσίες το συντομότερο.

Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε και στην πρόσληψη νέων εξεταστών στην υπηρεσία Ασύλου με στόχο την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων καθώς όπως είπε σήμερα εξετάζονται 1200 αιτήσεις τον μήνα ενώ μετά τις προσλήψεις ο στόχος είναι να εξετάζονται περίπου δύο χιλιάδες αιτήσεις. Μάλιστα επισήμανε ότι το 2022 κατατέθηκαν 21565 αιτήσεις για Άσυλο ενώ εκκρεμούν και περίπου 30 χιλιάδες αιτήσεις. 

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση της υπηρεσίας Ασύλου με 27 εξεταστές μέχρι τον Μάιο, ενώ παράλληλα θα γίνει ακόμα πρόσληψη 16 εξεταστών με την βοήθεια της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Ασύλου. Παράλληλα σημείωσε ότι έδωσε οδηγίες να κινηθούν οι διαδικασίες για πρόσληψη άλλων 25 εξεταστών οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν μέχρι τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα όπως ειπώθηκε ενώπιον της επιτροπής εκκρεμεί και η εξέταση 5600 προσφυγών από αιτητές στο Δικαστήριο με το ΥΠΕΣ να βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ανώτατο Δικαστήριο για να βρεθεί φόρμουλα να εξετάζονται ταχύτερα.  

Home